Vrzalovou pozvali na galavečer Atlet roku, u rozhovoru trpěla

Simona Vrzalová má za sebou nejlepší sezonu, ve které překonala český rekord na míli a skončila pátá na mistrovství Evropy. Českotěšínskou rodačku vynesly největší úspěchy v kariéře až na osmé místo v prestižní anketě Atlet roku.

Simona Vrzalová se svým trenérem Augustinem Šulcem na galavečeru Atlet roku. Foto: ČAS - Aleš Gräf

„Překvapilo mě, když mi volali, že mě zařadili v anketě do top ten (nejlepších deset) a že mě zvou na galavečer. Nikdy by mě nenapadlo, že bych se mohla dostat takhle vysoko. Doteď jsem nebyla snad ani do třicítky,“ uvedla Vrzalová, které pozvánka nabourala plány.

„Účast nebyla povinná, ale neodmítla jsem a přeložila si soustředění. Vždyť kolikrát se mi tohle ještě podaří, že? Tak jsem si řekla, že raději pojedu, i když podobné akce nemám moc v oblibě,“ pousmála se třicetiletá atletka.

„Přišlo mi, jako bych šla na nějaký koncert. Vystupovala tam Kristýna, Anna K., Mirai a moje oblíbenkyně Olga Lounová. Její písničku Optimista jsem mívala jednu chvíli nastavenou v mobilu jako budík.“ Atletka Simona Vrzalová

A tak začala shánět oblečení a boty. „S výběrem mi pomohla mamka. Kupovaly jsme je v Polsku. Měly jsme na to dva týdny, ale nechtěla jsem to nechávat na poslední chvíli,“ pokračovala Vrzalová. Během vyhlašování se ocitla i na pódiu, kde přebrala kytici a dvacetigramovou zlatou cihličku. Tu dostává každoročně všech deset nejlepších atletů.

„Užila jsem si svou chvilku slávy a ještě jsem si musela vytrpět rozhovor s moderátorem (Aleš Háma). Byla jsem nervóznější než před závodem, a to je co říci. Chtěla jsem to mít rychle za sebou, odpovídala jsem proto v holých větách. Ptal se mě například, zda jsem byla překvapená pátým místem na mistrovství Evropy. Řekla jsem, ano, překvapilo mě to. Styděla jsem se mluvit před tolika lidmi,“ vysvětlila. „A ještě to vysílala televize,“ povzdechla si.

Rozhovor byl ale delší. „Ještě se mě ptal na hrazdu, kterou si s sebou vozím kvůli shybům i na závody, zajímal ho můj vztah k čokoládě. Asi si o mně googlil informace na netu. Divím se proto, že se nezeptal, zda ještě pomáhám rodičům ve večerce v Českém Těšíně. To zajímá snad každého. Ale jsem ráda, že to vynechal,“ řekla s úsměvem.

I přes tuto situaci ale Vrzalová považuje celý galavečer za hezký zážitek. „Přišlo mi, jako bych šla na nějaký koncert. Vystupovala tam Kristýna, Anna K., Mirai a moje oblíbenkyně Olga Lounová. Její písničku Optimista jsem mívala jednu chvíli nastavenou v mobilu jako budík. Byl to hezky strávený večer,“ dodala.

A velmi spokojená byla i s celkovým osmým místem. „Myslela jsem si, že budu poslední, desátá. Potěšilo mě to. Lepší už to být ani nemohlo, přede mnou byli sami medailisté z mistrovství Evropy nebo světa,“ pokračovala Vrzalová. „Zapůsobilo to na mě i motivačně. Chci na sobě ještě více makat, aby to bylo ještě lepší,“ dodala.

Příští rok chce atakovat další český rekord

Simona Vrzalová v průběhu roku zazářila i na Zlaté tretře, kde v silné konkurenci skončila v běhu na 1500 metrů třetí v novém osobním rekordu – 4:04,80. Jde o druhý nejlepší čas v historii české atletiky, se kterým zaostala jen tři sekundy Irenou Walterovou (4:01.84).

„Právě jí jsem letos sebrala český rekord na míli (4:21.54). Dokonce jsem se s ní nedávno i seznámila, když přišla na Kontinentální pohár, aby mi k tomu poblahopřála. Sympatická paní ve věku mojí mamky a pořád vypadala skvěle. Říkala, že mi fandí,“ prozradila Vrzalová.

Zálusk si ale dělá i na český halový rekord v běhu na 1500 metrů, který drží téměř třicet let Ivana Kubešová (4:06.22). „Vím, že se můžu pořád zlepšovat a že je v mých silách, abych ho překonala. Určitě ho budu chtít ohrozit,“ podotkla.

Vrcholem atletické sezony bude příští rok halové mistrovství Evropy a mistrovství světa na dráze. „Nechci chybět. Škoda, že letos nejedeme na mistrovství Evropy v přespoláku, kde jsme loni ve čtyřčlenném smíšeném družstvu skončili druzí. Ale aspoň mám více času na přípravu,“ uzavřela s úsměvem Simona Vrzalová.

Odchovankyně třinecké atletiky letos vyhrála obě mistrovství ČR, na kterých startovala, a také poprvé v kariéře závodila i v Diamantové lize. Těchto mítinků se účastní nejlepší atleti na světě.

 

Další zprávy z regionu