Vzpěrač Gorný má titul a pokoušel se o český rekord

Třinecký vzpěrač Jakub Gorný získal suverénním způsobem titul na mistrovství ČR do 23 let ve váze do 102 kilogramů. V trhu si vytvořil výkonem 151 kilogramů nový osobní rekord a v nadhozu přidal 180 kilogramů.

Jakub Gorný zvedl v Třinci na soutěži družstev v polovině července v dvojboji 223 kilogramů. Na MČR si o týden později polepšil o osm kilogramů. Foto: archiv oddílu

Stříbrnou medaili ještě vybojoval Nikolas Ladomirjak, další třinečtí závodníci Matyáš Čmiel a Klára Klabalová skončili shodně čtvrtí.

Gorný dokonce usiloval ve své váze v trhu o český rekord, který by byl platný v kategorii do 23 let i v mužích. Při jeho třetím pokusu ale 157 kilogramů prozatím odolalo.

„Kuba (Gorný) doslova zazářil. Byl absolutně nejlepší, ze všech účastníků podal nejlepší výkon v dvojboji (331 kilogramů) i v počtu sinclairových bodů (365). Vytvořil si nový osobní rekord v trhu a moc nescházelo, aby překonal i ten český.“Trenér Jan Cymorek

„Poprvé v kariéře jsem tuto váhu trhnul. Dostal jsem se pod činku a vnímal jsem celý pohyb od začátku do konce. V dřepu mě ale donutila uskočit, musel jsem ji shodit na zem a postavit se. Ale vím, že chyběl už jen kousíček výtahu. Ještě na pódiu jsem ukazoval trenérovi, že to bylo fakt těsné a potvrdil mi to. Je to škoda, ale je dobré vědět, že jsem blízko. Potrénujeme, vyladíme nedostatky a na další soutěži budu chtít na rekord opět útočit,“ uvedl Gorný.

Trenér Jan Cymorek jej velmi chválil. „Kuba doslova zazářil. Byl absolutně nejlepší, ze všech účastníků podal nejlepší výkon v dvojboji (331 kilogramů) i v počtu sinclairových bodů (365). Vytvořil si nový osobní rekord v trhu a moc nescházelo, aby překonal i ten český. Narostla mu forma. Teď bychom potřebovali, kdyby se mistrovství Evropy do 23 let konalo dříve než koncem září,“ dodal.

Váží si, jak Gorný ke vzpírání přistupuje. „Furt trénujeme. Přestože začal pracovat (v TŽ) na směny, tak se maximálně snaží. Maká alespoň pětkrát šestkrát týdně, někdy dvoufázově a nese to své ovoce. Zároveň je velkým vzorem pro naše další mladé vzpěrače,“ podotkl.

Ladomirjak ve váze do 96 kilogramů zvládl v trhu 105 a v nadhozu 130 kilogramů. „Už má stříbro i z MČR do 17 let, titul mu zatím uniká. Pozitivní ale je, že se zlepšuje a že se snaží. Trénuje minimálně pětkrát týdně. Za titulem ještě teď zaostal hodně, ale stále je mu jen devatenáct a startoval i se vzpěrači, kteří jsou o čtyři roky starší. To je obrovský rozdíl. Musí ještě dozrát,“ řekl Cymorek.

Podobná slova volil také o Čmielovi, který před dvěma týdny obhájil titul mistra ČR do 17 let a je stabilním členem třineckého týmu ve druhé lize mužů. Ve váze do 73 kilogramů navázal na nedávné výkony – v trhu překonal 93 kilogramů a v nadhozu 111 kilogramů. „Je poctivý, trénuje také pětkrát šestkrát týdně. Od medaile byl daleko, ale je mu teprve sedmnáct a každý rok tréninku je znát,“ vysvětlil Cymorek.

Stejně jako Čmiel obsadila čtvrté místo i Klabalová. Ve váze do 64 kilogramů zvedla v trhu 65 kilogramů a v nadhozu si vytvořila výkon 80 kilogramů nový osobní rekord

Další zprávy z regionu