Vzpěrač Gorný se stal poprvé mistrem ČR i mezi muži

Vzpírání Třinecký vzpěrač Jakub Gorný ovládl poprvé v kariéře mužské mistrovství ČR. Několikanásobný český mládežnický rekordman získal titul ve váze do 102 kilogramů, v níž zvedl v trhu 135 a v nadhozu 172 kilogramů.

Jakub Gorný získal první titul v mužích i díky spolupráci s jeho dlouholetým trenérem Janem Cymorkem. Foto: archiv J. Gorného

„Je to pěkné. Jsem rád, že se mi na třetí pokus povedlo získat i titul mistra ČR v mužích, který mi ve sbírce chyběl. Při předchozích dvou startech se mi v Praze moc extra nedařio. Jakoby to tam bylo nějaké projeté, například mi sjela činka. Nevím, čím to je. Tentokrát se závodilo v Holešově a titul jsem získal bez problémů,“ uvedl Gorný.

„Je to už můj celkově čtrnáctý titul. Moc mě to těší. Věřím, že jich ještě hodně přidám.“Třinecký vzpěrač Jakub Gorný

Třinecký vzpěrač dodal, že ani konkurence nebyla extra velká. Druhého v pořadí porazil celkově o 45 kilogramů. „Je to hodně. Řekněme, že obvykle se závodník zlepší o deset kilo v trhu i nadhozu za sezonu. Stejný výkon, jaký jsem dosáhl já, by tak mohl předvést za dva a půl roku,“ přibližoval.

A to ještě Gorný umí zvedat vyšší váhy. Ve srovnání s mistrovstvím Evropy, kde před dvěma týdny skončil šestý, se zhoršil v trhu o 12 a v nadhozu o 10 kilogramů.

„Je pro mě těžké připravit se na dva vrcholy v sezoně v tak krátké době. Upřednostnil jsem jako hlavní závod ME a jsem rád, že mi to tam zvedalo. Před ním jsem jel každý trénink na 110 procent, tělo bylo po soutěži hodně unavené a automaticky mi už vypla i hlava. Musel jsem se přemáhat. Ale o šlo o titul, chtěl jsem sezonu zakončit vítězně, a ani výkony z MČR nejsou k zahození,“ pokračoval.

Gorný letos triumfoval i na MČR do 23 let a získal už čtrnáct titulů. „To mě moc těší. Věřím, že jich ještě hodně přidám. Jsem rád, že zúročuji podporu Enviformu a dalších sponzorů a že jsou vidět výsledky. Velkou zásluhu na tom má i trenér (Jan Cymorek). Řídí mi přípravu a dělá plno bočních věcí, které ani nevidím. Má lidský přístup, všechno se mnou konzultuje. Spolupráce s ním mi vyhovuje, beru ho jako druhého tátu,“ řekl.

Nyní plánuje odpočívat a vyléčit zápěstí, které ho v poslední době limitovalo. „Pak se zase vrhnu na přípravu na novou sezonu, ve které bych chtěl zaútočit na medaili z ME do 23 let,“ uzavřel Jakub Gorný.

Právo zúčastnit se mužského MČR si vybojoval i další třinecký vzpěrač Radek Pavlosek, který ale nakonec v soutěži nestartoval.

Další zprávy z regionu