Začaly nižší fotbalové soutěže

Uplynulý víkend se rozjely i nižší fotbalové soutěže. Na výbornou začali všichni tři zástupci našeho regionu v I.A třídě – Jablunkov, Bystřice i nováček soutěže Smilovice, které přišly v létě o velkou oporu.

Skoro po roce nastoupil k mistrovskému zápasu Lukáš Noga (vpravo). Na snímku diskutuje s trenérm Zdeňkem Černekem. Foto: Roman Baselides

Smilovice remizovaly 2:2 ve Vratimově. Oba týmy na jaře dělily dvě soutěže. „Těžko soudit po jednom zápase. V I.B třídě jsme měli s Lučinou nadstandardní kádr, ale nevím, na jaké výkonnostní úrovni je I.A třída. V úvodních minutách jsme se ve Vratimově seznamovali s vyšší soutěží, je rychlejší a důraznější. Rozdíl tu je. Věříme ale, že do soutěže zapadneme. Ale zapadneme?“ tázal se kouč Smilovic Pavel Smatana.

Smilovice opustil Jiří Topiarz, který přestoupil do Nebor. „Bude těžké takového hráče a dlouholetou oporu po všech stránkách nahradit. Byl produktivní, kolektivní, pro Smilovice velká osobnost,“ pokračoval kouč. „Jinak je ale u nás vše při starém a nic jsme s postupem do vyšší soutěže neměnili,“ dodal.

Ve stejné pozici byl loni Jablunkov a roli nováčka zvládl skvěle. „Naším cílem je opět záchrana. I klukům jsem říkal, že druhý rok v soutěži bývá složitější než první. Navíc se podle mě I.A třída zkvalitnila. Z krajského přeboru k nám spadla Orlová s Vratimovem, ze spodu postoupily Smilovice a Lučina. Oba mají kádry nabité skvělými hráči,“ řekl trenér Jablunkova Stanislav Kluz.

Zkušený kouč se v průběhu minulé sezony obával, aby tým nedoplatil na úzký kádr. A stejné je to i nyní. „Sháněli jsme hráče, ale je to bída. Nepovedlo se. Pomáháme si z vlastních zdrojů, zase jsme vytáhli hráče z dorostu. Důležité opět bude, aby se nám vyhýbala zranění,“ pokračoval kouč.

Bystřice chce navázat na úspěšné jaro, kdy patřila k nejlepším týmům I.A třídy a získala 25 bodů ve 13 zápasech. „Soutěž se zkvalitnila. Budu rád, když skončíme opět do šestého místa,“ řekl trenér Zdeněk Černek k ambicím týmu.

Kádr je v podstatě beze změny. Navíc měl v prvním kole k dispozici Lukáše Nogu, který v prvním kole podpořil gólem překvapivou výhru Bystřice 3:0 v Orlové. „Odehrál skvělý zápas, makal pro mančaft. Byl posilou, takhle bych si to představoval. Ale všichni kluci předvedli skvělý výkon, odehráli pod mým vedením nejlepší zápas. Smekám před nimi,“ pokračoval.

O cílech, změnách v kádru i hodnocení prvního zápasu našich zástupců v I.B třídě (Vendryně, Hnojník, Nýdek, Oldřichovice a Mosty u Jablunkova) se dočtete v dnešním tištěném vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu