Zápasníci podali na Velké ceně Třince slušné výkony, vítězství ale neobhájili

Martin Herman a Tereza Lipowská zvítězili ve své kategorii v 48. ročníku Velké ceny Třince v řecko-římském zápase. Pořádající oddíl měl na bedně 14 z 24 závodníků, přesto v soutěži družstev neobhájil loňské vítězství a skončil druhý.

Velké ceny Třince v řecko-římském zápase se zúčastnilo 154 závodníků z 18 oddílů.

„Obhajovali jsme loňské vítězství, ale při pořádání Velké ceny na celkový výsledek nehrajeme. Pro mě je nejdůležitější, jak moji svěřenci zápasí, a s tím, co ukázali, jsem spokojený,“ uvedl třinecký trenér Libor Lipowski.

„Pro mě je nejdůležitější, jak moji svěřenci zápasí, a s tím, co ukázali, jsem spokojený.“Třinecký trenér Libor Lipowski

Hodně ho potěšil Tomáš Trojka. „Stal se letos žákovským mistrem ČR a chtěl zápasit s kadety. Ve starší kategorii svedl pěkné souboje s neskutečnými borci, reprezentanty. Kluk, co startoval na mistrovství světa kadetů, řekl, že ho Tomáš nejvíce potrápil a že udělal několik chvatů, kterými ho převezl. To má pro mě větší váhu,“ vysvětlil.

Lipowski vyzdvihl i další. „Martin Herman házel soupeře přes sebe, pustil se do několika složitých technických chvatů a zvládl je. To se mi líbilo. Perfektně zápasil Honza Cymorek. Prohrál jen s polským trenérem a špičkovým zápasníkem, který předtím všechny jasně porazil. Honza nad ním více než polovinu zápasu vedl, jeho soupeř rozhodl až v poslední minutě,“ pokračoval kouč.

Třinecký trenér si cenil i výher, kde si museli jeho svěřenci sáhnout na dno svých sil. „David Tomiczek zvítězil v zápase o bronz po velkém boji nad Léblem, který je juniorským reprezentantem. Výhru vyloženě vydřel. Vojta Přeček otočil z 0:6. To je zkouška charakteru a hodně cenný skalp. Dva zápasy vyhrál i Adam Göllner,“ řekl.

Dvě suverénní vítězství si připsala i jeho dcera Tereza. „Je to rváček, chce vyhrát a hodně ji zápas baví. Začal trénovat i můj syn Ondra, ve své kategorii patří v republice také ke špičce. Mám z nich radost, ale nechci je přechválit,“ řekl Lipowski a podotkl, že své děti doma necepuje. „Spíše nutí ony mě, abychom trénovali. Snažím se je vést k všestrannosti. Beru je na bazén, lyže, hory, kolo a podobně. Myslím si, že jim to prospívá i v zápase,“ dodal.

Na Velké ceně Třince v řeckořímském zápase startovalo v posledních letech okolo sto závodníků. Tentokrát se jich na žíněnkách pralo 154. „Asi tomu pomohlo, že na turnaji můžou zápasit i dívky, kterým jsme vypsali více kategorií, a tak k nám přijely i oddíly, které u nás běžně nevidíme,“ zamyslel se Lipowski.

I třineckému oddílu přibývá dívek. „Začalo to nevinně. Moje dcera chtěla trénovat zápas a přiznám se, že se mi původně moc do toho nechtělo. Ukecaly mě se Sašou Casadio a rozjelo se to pěkně, v Třinci a Jablunkově se jich už nasbíralo patnáct,“ upřesnil kouč. „Mám radost, že ožil opět zápasnícký oddíl v Jablunkově a že přibývá dětí. Jsem s tím spokojený,“ dodal.

Nejlepší výsledky třineckých zápasníků
První místa: Martin Herman (muži) a Tereza Lipowská (mladší žákyně)
Druhá místa: Jakub Casadio, Matěj Novák (oba mladší žáci), Daniel Janošek (kadet)
Třetí místa: Jan Samiec (žáci), Tomáš Trojka, David Pastor (oba kadeti), David Tomiczek, Jan Cymorek (oba muži), Kateřina Cieslarová (juniorky), Berenika Hojdyszová (mladší žákyně), Alexandra Casadio (žákyně), Veronika Burová (kadetky)

Další zprávy z regionu