Její příběh začal celkem nevinně, když asi před 10 lety koupila na Vánoce mamince strojek na výrobu nudlí. „Tehdy jsem si vzpomněla, že když jsem byla dítě, mívali jsme vždy na Vánoce a Velikonoce vývar. A nesměly v něm chybět domácí nudle, které nám moc chutnaly. Jednalo se o poměrně jednoduchý strojek, v porovnání se současnými. Já si myslela, že maminka je začne vyrábět,“ nastínila Renata Wolná s tím, že dárek se u maminky moc nechytil. „Po nějaké době jsem požádala maminku o zapůjčení strojku s tím, že ho vyzkouším a nudličky udělám sama,“ pokračovala žena, která neměla ani tušení, jaké použít těsto a podobně. Nějakou dobu trvalo, než byla s výsledkem „svého“ těsta spokojená.
Inspiraci ovšem nehledala na internetu, ale sama zkoušela, než přišla na správný poměr surovin, aby bylo těsto chutné, a navíc se s ním dobře pracovalo. „Věděla jsem jen, že na kilo mouky přijde 10 vajec. Ale každé vejce je jiné a rovněž mouky nejsou stejné. Nyní již vím, jakou mouku použít a jaký má být správný poměr mouky a vajec, aby se s ním kvalitně dělalo a finální produkt chutnal. Ale tohle si nechám pro sebe,“ pokračovala Wolná. Zároveň zdůraznila, že těsto je základ, ale správně ho vyrobit bývá velice pracné.
Samotná výroba
Renata Wolná těsto vyrábí pouze z mouky, vajec a přidává trošku oleje. Vodu ani sůl v jejím těstě nenajdete. Nudle by podle ní pak byly vlhké a při samotném vaření by se rozvářely. „Musím vypracovat opravdu tuhé těsto, aby se s ním dalo dobře dělat. Samozřejmě používám k jeho výrobě robot, ale kvalitní, protože dostane hodně zabrat. Těsto poté nechám nějakou dobu uležet, někdy i přes noc,“ vysvětlila Wolná.
Pak těsto nakrájí na menší díly, které ručně vyválí na větší kousky. Dále přichází ke slovu strojek na nudle, který má různé nástavce. Ručně vyválené pláty pak několikrát projdou přes strojek nástavcem na vyválení těsta, až mají potřebnou tloušťku. „Následuje fáze sušení, kdy tyto pláty rozložím na plachtu na stole. Těsto se ale nesmí přesušit, protože by se nudle drolily, ani nesmí být vlhké, protože by se lepily. Je to o zkušenosti, kdy už vím, v jakém okamžiku plát rozdělit na obdélníčky, které pak projdou násadou strojku na výrobu nudliček,“ vysvětlila Wolná, která vyrábí tři druhy nudlí, a to polévkové – tenké a hrubší a přílohové.
Vyrobené nudle se ještě dále suší rozložené na stole asi dva dny a pak se dosušují v papírové krabici na ústředním topení. Když odečteme dobu zrání těsta, výroba jednoho kila nudlí zabere Renatě Wolné asi tři hodiny čisté práce.
