Svátky jsou na dosah, v hlavní kuchyni o tom vědí své

Přípravy na vánoční svátky vrcholí nejen v našich domácnostech. Své o tom vědí pracovníci hlavní kuchyně Třineckých gastroslužeb. Rekordní objednávky werkových koláčů a příprava vánočního menu. „Prostě klasický předvánoční shon,“ shodují se v kuchyni.

Ještě pomazat máslem s rumem a šup na expedici. Foto: mc

Kapr a bramborový salát. Toto tradiční menu bude v jídelnách a kantýnách v areálu Třineckých železáren k mání 15. prosince. Nebude chybět ani sladká tečka v podobě zvonečku z lineckého těsta. Každý strávník dostane v tento den i oplatek.

„Do letošního vánočního menu jsme zařadili hrachovou polévku s máslovou jíškou, vánoční couračku, vinnou klobásu a samozřejmě kapra s bramborovým salátem. Chystáme dva tisíce porcí ryby a 500 kilogramů salátu,“ uvádí Věra Heczková, vedoucí hlavní kuchyně. Kromě hlavní jídelny se připravená jídla rozvezou do kantýn a do jiných firem. V hlavní jídelně se průměrně prodá 1400 porcí vánočního menu.

Koláče chtějí již od listopadu
„O tom, že se blíží Vánoce, víme podle objednávek na werkové koláče. Už máme plno, lidé nám volají už v listopadu,“ říká Věra Heczková. Průměrně v hlavní kuchyni upečou 40 koláčů denně, před svátky však tento počet naroste téměř desetinásobně. „Na vánoce musíme upéct přes 600 koláčů. Nejžádanější jsou ty s tvarohem a mákem. Abychom to vše stihli, budeme pracovat i v noci,“ upřesňuje vedoucí. Dle jejích slov poptávka po koláčích v tomto období v posledních letech stoupá. Lidé naše výrobky chválí a je to pro ně také určitě pohodlnější“, uzavřela.

Voňavá makačka
Všudypřítomná vůně rozpuštěného másla s rumem je pro člověka zvenčí uchvacující. Jistě by se ihned zakousl do něčeho sladkého. „A co vy dámy, máte na to ještě vůbec chuť?“ ptám se sehrané party pracovnic „sladkého“ úseku. „U pečení zrovna ne, ale ke kávě si koláček rády dáme,“ shoduje se sehraná parta cukrářek, které pečou také zákusky a moučníky. Směnu však startují právě výrobou koláčů.

„Abychom mohli v 6 hodin začít, jedna z nás musí přijít na 4. a zadělat těsto, které pak rozdělíme, rozválíme a plníme, vše podle přesně dané gramáže,“ říkají zkušeně.
U pracovního stolu to frčí. Během chvilky je tu o několik párů rukou více. Těsto neustále pracuje, a aby bylo co nejdříve zpracováno, přicházejí s pomocí i další zaměstnanci. Plechy se plní jedna radost. Po upečení koláče dostanou máslovo-rumovou sprchu a hurá k zákazníkům.

Další zprávy z regionu