Přestavba budovy dostává trhliny

Nové přírodovědné učebny a pracovní dílny měly být v Hrádku hotovy na konci června. Nebudou! Při rekonstrukci vyvstal problém se statikou a stávající budova půjde k zemi. Obec zvažuje právní kroky.

Místo plánované rekonstrukce půjde dům k zemi. Foto: tm

Původně to měli v Hrádku „nalajnováno“ takto: obec odkoupila dům v přímém sousedství centra volného času. Budovu chtěli Hrádečtí až na přízemí zbourat a v nových či rekonstruovaných prostorách vybudovat přírodovědné učebny a dílny. „Práce jsme museli zastavit. Podle statika je budova v havarijním stavu a musí se zbourat. Základy jsou ale v pořádku,“ řekl na mimořádném jednání hrádeckých zastupitelů starosta obce Robert Borski.

„Jak je možné, že se o špatné statice nevědělo dříve. Statické měření nikdo nedělal?“ ptal se zastupitel Pavel Benek. „Projektant měl tuhle věc zjistit,“ měl jasno jeho kolega Jakub Kawulok. V následné debatě se představitelé obce shodli, že pochybení je na straně projektanta. Ovšem také si myslí, že prodejce měl o stavu budovy obec informovat. „Že budeme kupovat dům ne ve zrovna ideálním stavu, jsme věděli, proto se počítalo s demolicí střechy a prvního patra. Ovšem celkovou demolicí se stavba nejen prodraží, ale určitě nebude hotovo v termínu,“ vysvětlil starosta.

A právě zde tlačí Hrádecké bota. V obci nutně potřebují rozšíření prostoru pro školní družinu a počítali, že trn z paty jim vytrhnou nové prostory přírodovědných učeben a pracovních dílen. Od nového školního roku měly být k dispozici. Kvůli zpoždění stavby tomu tak nebude. „Rovněž centrum volného času je téměř neustále obsazené a v nových půdních prostorách je počítáno s jeho rozšířením,“ upřesnil Borski. A v celkovém výčtu negativ je třeba zmínit i možnost čerpání dotace. Ta prozatím Hrádeckým nevyšla, ale nevzdávali se naděje. Tím, že stavbu nestihnou dokončit včas, možnost čerpání dotačních peněz definitivně padá. „Ale na dotaci nejsme úplně závislí, protože jsme rozhodli, že do rekonstrukce půjdeme i bez dotačních peněz,“ upřesnil starosta.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

 

Další zprávy z regionu