180 dní problémů přetaví Třinec v půlrok příležitostí

Lamentovat od března do konce prázdnin, jak uzavírka nadjezdu komplikuje život. A nebo změnit letité návyky a vyzkoušet alternativní způsob dopravy. Dny plné potíží v dopravě chce město Třinec změnit ve 180 dní příležitostí.

Pokud lidé na cestě do práce vymění auto za kolo, bude to pro všechny výhra. Foto: mr

Akci 180 dní příležitostí si může užít každý obyvatel Třince a okolí, a to bez rozdílu věku. „Máme před sebou velmi náročné období. Rekonstrukce nadjezdu bude mít dopad na každodenní život všech obyvatel nejen Třince, ale i okolí. Můžeme se z toho každý den hroutit, ale můžeme také přijmout tento fakt a změnit ho ve svůj prospěch. Jsem osobně pro druhou variantu,“ podotkla primátorka Věra Palkovská.

Město proto ve spolupráci s Třineckými železárnami vymyslelo akci nazvanou 180 dní příležitostí. „Během té doby budeme motivovat všechny lidi, aby změnili své myšlení a způsob dopravy. Aby svá auta vyměnili za MHD, kola nebo aby šli pěšky, pokud to jde,“ pokračovala primátorka.

Připomenula, že se Třinec na tuto situaci dlouhodobě připravuje. Třeba tím, že staví cyklostezky, pořídil moderní autobusy nebo opravil cesty, po nichž povede objížďka. Jedná i s předsedy osadních výborů nebo řediteli škol, aby se na situaci připravili a uměli na vzniklé problémy reagovat. Apeluje však především na bezpečnost, která bude v době uzavírky klíčová.

„Byli bychom moc rádi, aby lidé změnili své návyky, zvolili ekologičtější způsob dopravy a hlavně, aby jim ta změna zůstala i po ukončení opravy nadjezdu. Berme to tedy jako restart, který v konečném důsledku oceníme nejen my, ale i příroda kolem nás,“ dodala Palkovská.

Březen
V březnu zvláště v našem regionu zatím nejsou vhodné meteorologické podmínky pro výraznější podporu pěší či cyklistické dopravy. „Z tohoto důvodu se zaměříme na hromadnou dopravu a speciálně na městskou autobusovou dopravu,“ uvedl koordinátor akce Leszek Gryga. Apeluje na obyvatele města, kteří mají možnost využít dopravu moderními autobusy, aby si pořídili ODISku a zkusili do práce jezdit autobusem.

Duben
V dubnu město spustí výzvu na podporu pěší chůze, zahájí virální soutěže s číslem 180 a zpropaguje poznávací pěší okruhy po městě. Začne pravidelné losování o ceny pro cestující v městské i příměstské autobusové dopravě. „Zahájíme zkrášlování veřejného prostoru v duchu čísla 180. Spustíme výzvu pro udržitelnou dopravu zaměstnanců magistrátu jako vzor pro ostatní zaměstnavatele. Začnou také akce ve školách,“ nastínil Leszek Gryga.

Květen
Májový čas bude tradičně patřit výzvě pro cyklistickou a pěší dopravu i losování o ceny. Milovníci cyklistiky se mohou opět přihlásit do celonárodní výzvy Na kole do práce a budou rovněž pokračovat akce na podporu aktivní dopravy do škol. Obyvatelé města se mohou těšit na nejrůznější akce, například na cyklojízdy, jízdy na bruslích či charitativní běh pro nadaci.

Červen
Bude to měsíc plný cen a akcí nejen pro školáky. Pěší a cyklisté si pochutnají na společné snídani i svačině, uživatelé cyklověže budou moci vyhrát nějakou tu odměnu.

Letní prázdniny
„Během prázdnin budeme podporovat sportovní akce jiných organizátorů. Po dokončení rekonstrukce nadjezdu těsně před spuštěním provozu, bude na nadjezd umožněn vjezd pouze cyklistům, bruslařům a chodcům a bude pro ně přichystána snídaně,“ řekl Gryga.

Září
V září přijde čas na vyhodnocení všech soutěží v návaznosti na sté výročí narození Emila Zátopka a dlouhodobých virálních akcí. Bude se konat i oblíbený Evropský týden mobility.

Další zprávy z regionu