Bezpečnost zvýší přechody a chodníky

Do úpravy frekventované křižovatky se chtějí pustit ve Vendryni. Bezpečnost v blízkosti obecního úřadu, obou základních škol a kulturně-sportovního areálu zvýší dva přechody a nový chodník. Obec již má stavební povolení a podala žádost o dotaci.

Křižovatka poblíž obecního úřadu bude bezpečnější. Foto: ba

Na silnici vedoucí z místní části na Černovském do centra obce, potažmo na třinecké sídliště Sosna, panuje čilý provoz. Zejména pak v blízkosti křižovatky, odkud se dá jet na Bystřické zadky, směrem k Czytelni nebo k Nemocnici Třinec. Místem projíždí spousta aut, včetně vozů záchranné zdravotnické služby, a navíc někteří řidiči zde nedodržují maximální povolenou rychlost.

„Od autobusové zastávky směrem ke knihovně vozovku protne osvětlený přechod pro chodce, na který naváže chodník vedoucí od knihovny k internetovému obchůdku. Další osvětlený přechod pro chodce vznikne za polskou školou v místě, kde začíná chodník vedoucí k Czytelni,“ vysvětlil starosta Vendryně Raimund Sikora a dodal, že se počítá se snížením rychlosti z 50 na 40 km/hod.

Součástí úprav křižovatky, která je z důvodu sníženého provozu plánována na letní měsíce, bude rovněž oprava chodníku vedoucího od autobusové zastávky před polskou školou k vjezdu do areálu školy. Investici, která vyjde přibližně na dva miliony korun, obec pokryje ze své pokladny.

Vedení Vendryně již má v rukou hotový projekt a také stavební povolení. Zmíněný projekt se vztahuje rovněž na autobusovou zastávku u Kříže. „Ve směru jízdy k obecnímu úřadu vybudujeme nový autobusový záliv a navazující chodník vedoucí až ke křižovatce u kříže. Silnici odvodníme a připravíme také kanalizaci k novému obecnímu úřadu,“ přiblížil starosta.

Obec podala žádost o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. „Pokud neuspějeme, budeme zvažovat, zda se pustíme do práce už letos, nebo až v příštím roce. Přestože se nejedná o vyloženě neodkladnou investici, výhledově ji je nutné zrealizovat,“ dodal Raimund Sikora.

Další zprávy z regionu