Okolí vápenných pecí ve Vendryni brzy prokoukne

Do rekonstrukce prostranství kolem vápenných pecí se v dohledné době pustí ve Vendryni. Oprava je součástí česko-polského projektu Život a práce na Těšínském Slezsku v době průmyslové revoluce, do nějž se zapojily Vendryně, Nýdek, Goleszów a Jasienica.

Okolí vápenných pecí bude pro turisty ještě atraktivnější. Foto: tm

Dvě kruhové šachtové vápenné pece neboli wopiynki jsou zhruba 200 let starou technickou památkou. Připomínají dějiny těžkého průmyslu na Třinecku a okolí. Sloužily k pálení vápna z vápence, který se v 19. století těžil v místních lomech pro potřeby třinecké hutě.

Vápenné pece (starší z kamene a cihly je vysoká 9,3 metru, mladší cihlová je vysoká 10 metrů) s navážecí rampou a vozíkem byly v provozu až do roku 1965. Posléze čtyři desetiletí chátraly, v roce 2003 se dočkaly zrestaurování.

„Nyní přišel čas na zvelebení prostranství kolem obou pecí. Prim budou hrát kamenické práce, opraví se dlažba, schodiště kolem obou pecí a vedle stojící dřevěný přístřešek. Prostranství zatraktivní mobiliář a také informační a edukační tabule,“ nastínil starosta Vendryně Raimund Sikora.

K historické památce turisty dovede zelená turistická značka. Vápenné pece leží na mezinárodní turistické trase Po stopách průmyslové revoluce. Spojuje Nýdek, kde vznikne muzeum a informační centrum v historické dřevěnce, Vendryni, Goleszów a Jasienici.

„Trasa o délce zhruba 45 kilometrů propojí čtyři expozice a v rámci nových vzájemně se doplňujících expozic se turisté seznámí s historií průmyslu na Těšínském Slezsku. Turisty zavede na místa prvotních hutnických zařízení, na bývalá naleziště železné rudy či do milířů,“ podotkl starosta Vendryně. Pokud vše půjde podle plánu, stavební práce dospějí do finále před koncem letních prázdnin. Oprava za zhruba půldruhého milionu korun bude spolufinancována z evropských financí.

Další zprávy z regionu