„Patřím mezi nejstarší zaměstnance obce“

Družstvu hasičů z Mostů u Jablunkova, kteří jsou jednotkou požární ochrany číslo dvě, už 21 let velí Tomáš Kohut, který je zároveň starostou místního sboru dobrovolných hasičů.

Tomáš Kohut v mostecké hasičárně. Foto: ba

Stát se hasičem – to kdysi byla vaše jasná volba?

Dá se říct, že ano. Ve sboru jsem byl od osmi let, v zásahové jednotce jsem od 18 let. Po návratu z vojny mě v roce 1998 zvolili starostou sboru, od 21 let jsem velitelem družstva. Zhruba deset let jsem pracoval v Třineckých železárnách jako soustružník, mezitím jsem si dodělal maturitu. Od ledna 2005 jsem hasičem z povolání. Patřím mezi nejstarší zaměstnance obce.

Členem jednotky je také váš syn Miroslav. Jak se říká, jablko nepadlo daleko od stromu?

Synovi je 22 let. Měl k tomu blízko už od dětství, před lety jsme se totiž přestěhovali z rodinného domu do bytu v hasičárně, kterou jsme začali modernizovat. Vždy ho to bavilo, koneckonců ve sboru, který čítá 106 členů, působí i moje žena Alena a dcerka Zdeňka.

Kolik aut je součástí vozového parku mostecké jednotky?

Máme cisternovou automobilovou stříkačku Tatra 815 na všechny typy zásahů. Náš první vůz, který nasazujeme na téměř všechny události, je v provozu od roku 2007, tudíž se blíží k hranici své životnosti a stříkačku bude potřeba vyměnit za novou. Dopravní automobil Volkswagen Transporter z roku 2016 využíváme při poskytování předlékařské pomoci. Máme i nový technický automobil, Toyotu Hilux se speciální vestavbou. Využíváme také obecní auto s pracovní plošinou s dostupností 24 metrů, které si lze pronajmout. Rádi bychom si pořídili šestikolovou cisternu, která vozí vodu.

Celý rozhovor naleznete v aktuálním tištěném vydání Třineckého hutníku. 

Další zprávy z regionu