„Modelové skautky mě oslovily na koncertě ve Vídni“

O korunku královny světové krásy se počátkem března v indické Bombaji bude ucházet Krystyna Pyszko z Třince. Studentka práv na Univerzitě Karlově, která se věnuje modelingu, chce zaujmout porotu  hrou na housle a  flétnu.

Krystyna Pyszková se v roce 2022 stala Miss ČR. Foto: archiv Krystyny Pyszkové

 Jak jste pronikla do světa modelingu a módy?

Byla to náhoda. Jednou jsme s tátou a sestrou vyrazili na koncert do Vídně, kde se pohybovaly modelingové skautky. Oslovily mě. Tenkrát mi bylo třináct, takže jsem to nebrala moc vážně. Nakonec jsme si ale vyměnily kontakty, s tím, že se mám stavit do agentury. Jela jsem tam za týden s tátou a hned jsem podepsala modelingový kontrakt.

 Na třinecké gymnázium jste už nastoupila jako modelka?

V podstatě ano. Díky modelingu jsem se naučila německy, angličtinu jsem měla velmi dobrou už dříve. V Třinci jsem navštěvovala jazykovou školu, kromě toho jsem chodila i na základní uměleckou školu. Malovala jsem, hrála na housle a poté i na příčnou flétnu. Byla jsem docela zaneprázdněné dítě.

 Aktuálně studujete dvě vysoké školy, v Praze a v Innsbrucku. Jak to zvládáte časově?

Na Karlově univerzitě studuji právo a v Innsbrucku online formou obchodní administrativu, takže se to dá skloubit. V Praze mám prezenční formu studia, kvůli soutěži Miss World je mám pozastavené.

 V roce 2022 jste se stala mis České republiky. Změnil vám titul život?

Do jisté míry ano. Jako vítězka jsem si začala více dávat záležet na tom, jak vystupuji, jakým způsobem se prezentuji na různých kulturně společenských akcích či přehlídkách. Založila jsem si svůj nadační fond.

 Podporujete děti z rozvojových zemí?

V roce 2020 jsem se přidala k nadační iniciativě v Tanzanii. Díky nadačnímu fondu se povedlo postavit školu pro 320 žáků, rozvinuli jsme systém, pomocí kterého poskytujeme dětem například jídlo, vodu a školní výuku s lokálními učiteli. Děti rovněž učíme anglicky, také přijímáme dobrovolníky z celého světa.

 Jak často se při vašem časovém vytížení dostanete domů – do Třince, respektive do Návsí?

Bydlím v Praze, často jezdím pracovně do zahraničí, nejčastěji do Paříže, Milána a Lugana. Domů se dostanu zhruba jednou za dva měsíce.

 Procestovala jste kus světa. Kde se vám líbilo nejvíce?

V Los Angeles a také v Japonsku. Hezky je také ve švýcarském Luganu, vedle města je krásné jezero.

 Co všechno obnášejí přípravy na soutěž krásy Miss World, které se zúčastníte v březnu?

Dělám vše pro to, abych na soutěž, ve které chci uspět, byla připravená co nejlépe. Kandidátky musejí úspěšně zvládnout několik úkolů, pouhý vzhled nestačí. Musejí být úspěšné například v komunikaci, ve sportu, v zájmové činnosti, modelingu, musejí se podílet na nějakém sociálním projektu. Příprava na soutěž rozhodně není procházkou růžovou zahradou. Dívky musejí být pořád hezky upravené, dobře naladěné, přátelské, nesmějí na sobě nechat znát třeba únavu. Uspěje ta, která je nejodolnější.

 Ve světě modelingu se pohybujete už přes 10 let. Přemýšlíte o tom, čemu byste se chtěla věnovat po skončení kariéry?

Prozatím nemám tušení, kam mě jednou osud zavane. V budoucnu bych se však velice ráda věnovala oboru, který studuji – tedy právu.

Další zprávy z regionu