Parkoviště těší turisty i místní obyvatele

Pouhý měsíc stačil dělníkům k tomu, aby vybudovali nové parkoviště na točně v Bystřici v Pasekách. Radovat se mohou nejen turisté, ale i místní, kterým vadilo, jak návštěvníci bezohledně odstavují svá auta na okrajích cest, a dokonce i blokují příjezd autobusů.

Nové parkoviště pojme patnáct aut. Obec ho postavila na svém pozemku. Foto: mr

Období prázdnin a osiřelé školy obvykle způsobují, že i obec v Bystřici jede na půl plynu. Letos je to ale jinak. „Provází nás velké stavební, respektive investičně-dotační dění. Jde například o výstavbu bystřického parku nebo o parkoviště v Pasekách,“ vylíčil starosta Bystřice Roman Wróbel.

Parkoviště je v tuto chvíli již hotové, což je vzhledem k současné turistické sezoně užitečný počin. Lidé od něj totiž rádi vyráží na různá oblíbená místa. „Dá se říct, že tady odjakživa řešíme problémy s parkováním, a to nejen v letní sezoně. Například v zimě zde měli pravidelně potíže autobusáci, kterým lidé parkovali přímo na točně, a oni se zde nemohli otočit. Dokonce se stalo, že museli couvat dolů z kopce,“ popisoval starosta s tím, že lidé nechávali auta i všude po krajích silnice.

Upřesnil, že na místě vzniklo 15 nových parkovacích míst včetně místa pro jednostopé vozidlo a pro tělesně postižené. Celkové náklady lehce překročily dva miliony korun. 95 procent pokryly dotace.

Bystřice hodlá lokalitu zvelebovat i dál. Přemýšlí například na tím, že současné kontejnery na separovaný odpad odstraní a nechá tam vybudovat kontejnery zapuštěné do země. „Dále bychom zde rádi vyměnili současnou autobusovou zastávku. To vše pro to, aby místo bylo zase o něco hezčí,“ doplnil Wróbel.

Další zprávy z regionu