Agnieszka Pawlitko našla zalíbení v krojích

Studentka Akademie výtvarných umění v Krakově Agnieszka Pawlitko z Těšína představuje své malby v Jablunkovském centru kultury a informací (JACKI). Expozice nazvaná Góralska nuta je k vidění do konce března.

Vernisáž v Jablunkovském centru kultury a informací. Foto: Jiří Jurzykowski

Autorka již od mládí tíhne ke kultuře. „Tancovala ve folklorním souboru, aktivně se podílí na organizace kulturních akcí. Profesně je spjata s Domem kultury v Těšíně, kde pracuje. Dá se říct, že jejím životním krédem se stal folklor, lidový kroj a kultura celkově,“ shrnula ředitelka pořádajícího JACKI Gabriela Niedoba.

Podle ní jsou právě proto obrazy Agnieszky Pawlitko, která je členkou Stowarzyszenia Artystów Plastyków (SAP) v ČR, úzce spjaty s folklorem – toto téma je jejímu srdci nejbližší a chce v tomto směru nadále pokračovat. „Ovšem nezaměřuje se jen na zdejší region, v její tvorbě lze spatřit například i slovácké kroje. Není vyhraněna určitým územním teritoriem, ale v hlavní roli je folklor jako takový,“ doplnila ředitelka.

V nejvýchodnějším městě České republiky Pawlitko nevystavuje poprvé, premiéru si odbyla vloni při akci Gorolskigo Święto. „Dokonce její motiv figuroval na oficiálních plakátech a tričkách tohoto festivalu,“ upřesnila Niedoba a dodala, že současná jablunkovská výstava je svým způsobem unikátní. Některé obrazy, které tvoří jablunkovskou expozici, jsou k vidění premiérově – jsou nové a malované právě pro tuto příležitost.

Další zprávy z regionu