Amos ozvláštnila těšínská výšivka Blaženy Slováčkové

Skvostné dílo Blaženy Slováčkové, která tvoří i ve svých 84 letech, přibližuje výstava Krása těšínské výšivky v galerii SVČ Amos v Českém Těšíně.

Blažena Slováčková za svou činnost sklidila veliké uznání. Foto: ba

„Maminka vyšívá neustále, dokonce bez brýlí. Jelikož má po operaci očí, vidí na to lépe než já. Díky své píli a trpělivosti dosáhla úrovně, na kterou já se nikdy nedostanu,“ vysekla poklonu své matce během slavnostní vernisáže Jitka Čechová, která se podílela na vzniku již desáté výstavy své matky. Páteční odpoledne v galerii zpříjemnil svým vystoupením folklorní soubor Slezan.

Blažena Slováčková začala vyšívat už v 60. letech minulého století, a to na popud národopisné pracovnice Jiřiny Králové. Pod jejím dohledem ušila a vyšila těšínské rukávce, jablunkovskou plenu, rukávce a zástěru. Výšivky jsou bílé, s pavoučky, plně vyšívané. K jablunkovské zástěře si také ušila sukni a živůtek zdobený zlatou krajkou.

Podílela se na rekonstrukci hned několika krojů, kupříkladu horalského, těšínského, jablunkovského a orlovského. „Šila jsem a vyšívala těšínské živůtky, které se zdobily zlatou plastickou výšivkou a zlatou portou. Ušila a vyšila jsem sadu jablunkovských rukávců, horalských rukávců zdobených barevnou vrkůčkovou technikou i dalších těšínských rukávců s originální skryntovou výšivkou. Vytvořila jsem pleny zdobené dírkovou výšivkou a později i technikou prolamování,“ přiblížila umělkyně. Věnovala se i vyšívání bytového textilu a oděvů k dennímu nošení.

Dílo Blaženy Slováčkové, která patří mezi významné osobnosti Českého Těšína, si příznivci lidového řemesla mohou v SVČ Amos na Frýdecké ulici prohlédnout ve všední dny od 9 do 17 hodin. Výstava potrvá do 20. května.

Další zprávy z regionu