Architekt má velké výhrady ke stavbě terminálu

Přestože stavba dopravního terminálu s parkovištěm v Českém Těšíně jde jako po másle, objevil se rozkol. Architekt Wieslaw Kubica má k průběhu stavebních prací výhrady, vedení města však pochybení odmítá.

Architekt Wieslaw Kubica (první zleva) navštívil staveniště s vedením města. Foto: ba

Architekt Wieslaw Kubica, který je autorem projektu dopravního terminálu, minulou středu vykonal autorský dohled. Staveniště si prohlédl s vedením města a členy zastupitelstva. Podle svých slov zjistil závažné nedostatky.

„Oplechováním sloupů, které měly mít rozměry 20 na 30 centimetrů a mají asi 50 na 60 centimetrů, se drasticky sníží bezpečnost. Patky jsou udělány špatně. Mají být schované pod úrovní dlažby, není vyřešen detail svodu a vpusti na dešťovou vodu. Svody měly být hranaté, ne kulaté. Elektrická skřínka měla být zapuštěna do stěny, teď je uprostřed chodníku, což je nesmyslný prvek. Pak je spousta dalších prvků, které byly libovolně zrušeny,“ prohlásil Wieslaw Kubica. Dodal, že průběh stavebních prací zásadním způsobem degraduje umělecký vzhled díla, které navrhl, a bezpečnost.

Investiční referent českotěšínské radnice Milan Pilar, který má  výstavbu centrálního dopravního terminálu na starosti, však s tvrzením architekta nesouhlasí.

„Projekt měl neskutečné množství vad, některé prvky byly chybné a neodpovídaly normám. Dilatační spáry na betonových plochách neodpovídaly, výztuž v plochách neodpovídala zatížení autobusy, musela se zesilovat. Kryly se rozvody elektřiny a vody, což také není možné. Pokud by byla umělohmotná dvířka elektro sloupu zapuštěna do fasády, zhyzdila by ji. Pokud se někdo podívá na řadu sloupů z určitého úhlu, vždy uvidí stěnu. Pan architekt nebyl schopen vysvětlit, proč nebyly překlady nad okny, což je školácká chyba,“ kontroval Milan Pilar.

Další zprávy z regionu