Asii projel na koloběžce, teď zavítá do Těšína

Kulturní a společenské středisko Střelnice přivítá už dnes v Českém Těšíně světoběžníka Marka Jelínka. Jeho neobyčejný příběh, v němž zaujímá stěžejní místo koloběžka a jihovýchodní Asie, si tak budou moci vyslechnout i zdejší milovníci cestovatelských příběhů.

Marek Jelínek zavítá dnes večer do Českého Těšína. Foto: Facebookový profil cestovatele

Jelínkova cesta začala vloni na jaře. Přicestoval do indického Nového Dillí, kde naskočil na koloběžku a vydal se přes pohoří Himálají směrem na jihozápad. „Chtěl jsem jen poznat svět trochu jinak a koloběžka otvírá dveře. Vůbec jsem si neuvědomoval, co mě čeká,“ popsal prvopočátky výpravy cestovatel.

Cílem cesty se stal Singapur, do nějž si mladý Čech zvolil 9 tisíc kilometrů dlouhou cestu. Plánoval navštívit Tádž Mahal, Nepál, bangladéšské školy provozované českou dobročinnou organizací ADRA. „Tato země mě překvapila svou otevřeností i kulturou a zamiloval jsem si jí,“ poznamenal Marek Jelínek. V Laosu jej pak čekala dokonce učitelská práce, neboť tamější mnichy učil jízdě na jeho koloběžce.

Než se dostal do Vietnamu, zažil třítýdenní monzun, který jej, jak tvrdí, zdeptal natolik, že nevěděl, jak dál. S překročením hranic s Kambodžou přišly i nejhorší silnice, plné prachu a písku. Následovalo Thajsko, Malajsie a také vytoužený cíl s názvem Singapur. „Naučil jsem se mnoho věcí. Například to, jak vydržet sám se sebou a svými myšlenkami. Nikdo, kromě lidí, které jsem potkal, neví, co jsem vnitřně prožíval a že to nebylo a není jednoduché,“ vzpomíná cestovatel.

Svou pouť představí Marek Jelínek daleko podrobněji už dnes v českotěšínské Střelnici od 18 hodin.

Další zprávy z regionu