Auta na Hrčavě zpomalují dva nové retardéry

Rychlá a bezohledná jízda, parkování na místech, kde je to zakázáno, tak vypadá často dopravní situace na Hrčavě. Vedení obce ale tomu chce udělat přítrž, proto pořídilo nové značení i zpomalovací retardéry.

Zpomalovací práh ochrání turisty i děti ze školy, která stojí nedaleko něj. Foto: mc

Když se po posledních volbách tehdy nový starosta Hrčavy Marek Sikora rozhodl na vlastní pěst nainstalovat v blízkosti školy na cestu zpomalovací retardér, sklidil za to kritiku. K tomuto kroku totiž neměl patřičná oprávnění a ke zpomalovačům chybělo i dopravní značení.

Co se nepovedlo tehdy, napravil nyní. Po jednání s dopravním inspektorátem vznikla v obci na Trojmezí zóna s třicetikilometrovou rychlostí. Došlo i k úpravě předností na křižovatkách, k zákazu stání v oblasti obratiště autobusů a k umístění dvou příčných krátkých prahů, z nichž jeden je kousek pod kostelem nedaleko školy a druhý za hospůdkou Na Vyhlídce směrem na Bukovec.

„Tato opatření jsme udělali, abychom zvýšili bezpečnost dětí u naší školy, ale i chodců a všech obyvatel Hrčavy. Dopravní značení je přehledné a pomůže také turistům zorientovat se a správně zaparkovat na místech, kde je to povoleno,“ vysvětlil Marek Sikora. Obec tímto vychází vstříc i řidičům autobusů, kteří si často stěžují, že se ne-mohou kvůli špatně parkujícím řidičům otočit na točně.

Další zprávy z regionu