Autobusy s vodíkovým pohonem dorazí i k nám

Od roku 2025 do roku 2035 bude možná na Třinecku a Jablunkovsku jezdit nový autobusový dopravce. Podmínkou kraje je, že ve vozovém parku musí mít sedm autobusů s vodíkovým pohonem. Tyto stroje mají začít jezdit od roku 2027.

Autobusové stanoviště v Třinci. Ilustrační foto: mr

S novinkami v dopravě seznámil starosty Sdružení obcí Jablunkovska (SOJ) náměstek hejtmana Jakub Unucka. Vysvětlil, že stávajícímu dopravci končí smlouva v listopadu 2025. Výběrové řízení na nového, které ale může vyhrát i ten současný, musí být vypsáno tak, aby se výherce mohl s předstihem připravit na obslužnost regionu. Novinkou je, že kraj bude v našem regionu požadovat sedm „vodíkových“ autobusů.

Vodík je ale v současné době až třikrát nákladnějším palivem, na což by obce doplácely. „Obce přispívají ze svého rozpočtu 10 procenty na dopravu. Na Jablunkovsku platí, že částka je poměrná počtu obyvatel jednotlivých obcí. V tomto systému chceme pokračovat i v dalších letech. Náměstek nám přislíbil, že rozdíl v ceně kvůli nákladnějšímu vodíku uhradí kraj, aby některé z obcí nebyly znevýhodněné vyššími náklady na dopravu,“ nastínil předseda SOJ a zároveň starosta Horní Lomné Kamil Kawulok.

Další zprávy z regionu