Autoři se ponořili do světa teenagerů

Kapuce od mikiny. Takový titul dostala povídková kniha pro náctileté, kterou v těchto dnech vydává společnost Celé Česko čte dětem. Originální povídky napsalo patnáct renomovaných českých autorů. Jsou mezi nimi Alena Mornštajnová, Arnošt Goldflam, Iva Procházková, Ivona Březinová, Klára Smolíková a další.

Na knize pro náctileté se podílelo patnáct autorů. Foto: Emilie Świdrová

Autoři se ponořili do vesmíru náctiletých a napsali povídky na palčivá témata, s nimiž se mládež identifikuje, ale která mohou být zároveň jistým tabu. Věnují se tématu šikany, kyberšikany, jinakosti, hendikepů, závislostí, kultu materialismu či stereotypů. Snažili se, aby povídky zahrnovaly i žebříček obecně platných hodnot, proto se tam objevuje čestnost, láska, zodpovědnost, empatie, laskavost, sebeovládání.

„Sbírka povídek nevznikla jako receptář správných návodů na život, ale proto, abychom v nejistotách hledali jistoty,“ říká Eva Katrušáková, zakladatelka společnosti Celé Česko čte dětem a iniciátorka projektu Kapuce od mikiny. „Dospívání je čas růstu, překračování hranic, hledání vlastní identity, nacházení vzorů a průvodců. Šťastní jsou ti, kteří nalézají přirozené autority v nejbližším okolí. Tato kniha dobře ví, o kom a ke komu mluví,“ dodává.

A co motto knihy? To je poskládáno z citací samotných teenagerů: „Kapuce je hebké a příjemné teplo. Kapuce je ochrana před větrem. Kapuce je ulita, bunkr. Kapuce je koncertní síň a přístřeší. Co se do takové kapuce vejde? Všechno… Smutek, hněv, strach, žal, ale i radosti, sny, tužby a lásky.“

Kniha je součástí rozsáhlejšího projektu. Na vydání sbírky povídek budou navazovat čtenářské dílny a semináře.

Čtenářské dílny budou určeny žákům 8. a 9. tříd základních škol, prvních ročníků středních škol a žákům víceletých gymnázií v Moravskoslezském kraji, který je hlavním partnerem projektu. Semináře se zaměří nejen na práci s mladými, ale i s vysokoškolskými studenty, budoucími pedagogy. Ke všem povídkám vznikly metodické listy pod vedením lektorky kritického myšlení Niny Rutové.

Mládež se také může těšit na setkání s autory povídek.

Celý projekt Kapuce od mikiny by měl mladistvým poskytnout,  řečeno obrazně, léčbu knihou.

Další zprávy z regionu