Babiš do Třince přijel s pochvalou i zvědavostí

Sucho, třinecké projekty a vize, ale také problémy lidí z nejvýchodnějšího cípu republiky. To byla témata pro premiéra Andreje Babiše a jeho vládní delegaci, která do hutnického města zavítala včera odpoledne.

Andrej Babiš měl po diskuzi pro příznivce nachystány své knihy, které také podepsal. Foto: pm

Návštěva dojela nejdříve na místo, kde ještě loni stál vzácný Gutský kostelík. „Je to velice smutná událost, vůbec nechápu, proč mezi námi existují takoví lidé,“ komentoval Babiš. Poté se kolona vydala ke Gutské krčmě, kde premiérovi starostka Věra Palkovská ukázala roztroušenou slezskou zástavbu a poukázala na problém nedostatku vody.

Následující zastávkou byly Lyžbice, kde hosté zaměřili své pohledy na projekt Via Sosna i do míst, kdy by měla unikátní stavba s tzv. „tlamou“ propojující část Třince s centrem města vyrůst. Obhlídka jednotlivých míst i seznámení s plánovanými investičními akcemi jsou pro vládu, která v Moravskoslezském kraji strávila na svém výjezdním jednání dva dny, jedním z nejdůležitějších bodů návštěvy. „Díky tomu zjišťujeme potřeby krajů a obcí a podle toho chceme organizovat dotační programy,“ vysvětlil premiér.

Po krátké tiskové konferenci, kde Andrej Babiš a hejtman Ivo Vondrák zhodnotili návštěvu, delegace usedla před z poloviny zaplněný sál třinecké Trisie. Premiér přítomné přivítal a začal pochvalně: „Paní starostku Palkovskou považuji za nejlepší starostku v naší zemi. Vše dělá s nadšením, a to nám ukázala. Třinec je skvělé město, má plno jasných projektů a určitě je dobrým příkladem i pro ostatní města zejména v tomto kraji,“ uvedl.

Na veřejnou debatu dorazili nejen lidé z Třince, ale také okolních obcí, z Nošovic či z Karviné. Někteří ve svých příspěvcích vyjádřili premiérovi v demisi i jeho vládě podporu, jiní se na něj i přítomné ministry z šesti resortů obrátili se svými problémy. Zajímala je stavba cest, sociální politika, hospicová péče ale i podpora Třince ve snaze o statutární titul. „Samozřejmě, že toto podporuji, vždyť jsem za to loboval,“ uvedl Babiš.

Střípky z návštěvy jednotlivých míst po Třinci přinášíme ve fotogalerii. Podrobnosti se pak dočtete v příštím vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu