Beskydský dogmaraton letos napíše druhý díl

Po loňském nultém ročníku se 21. září uskuteční 1. ročník Beskydského dogmaratonu. Jedná se o závod dvojic, které tvoří běžec a jeho pes. Zájemci se mohou hlásit již nyní.

Loňský závod v dogmaratonu. Foto: archiv pořadatele

Letošní ročník dogmaratonu je zařazen do seriálu mistrovství České republiky v tomto sportovním odvětví. „Očekáváme účast přibližně 100 závodníků a registrace přijímáme již nyní. Zájemci se mohou hlásit do 15. srpna,“ řekl za pořadatele Michael Tomanek. Závodníci jsou jak „profíci“, tak hobíci, kteří trasu celou jdou pěšky. Pořadatelé připravili dvě závodní tratě – Short (cca 24 km) a dogmaraton (cca 42 km).

Nejde jen o závodění, ale také o to projít se hezkou přírodou, prohloubit se psem svůj vztah na delší trati a překonat sám sebe. Většina závodníku zvládne delší trať v rozmezí 6 až 12 hodin. „Já osobně jako hlavní organizátor mám dva psy rasy sibiřský husky a ty nutně potřebují pohyb, takže i kdybych nechtěl, jsme velmi často v přírodě a na horách,“ dodal Tomanek.

Canicross neboli běh se psem se těší čím dál většímu zájmu široké veřejnosti, což ostatně dokazuje i fakt, že i závody zaměřené výhradně na běžce, čím dál častěji zařazují kategorii „člověk + pes“. Co se týče ras psů, tak nejčastěji se závodů účastní severská a ovčácká plemena nebo lovečtí psi, výjimkou ale nejsou i malá plemena psů. „Deset procent ze startovného poputuje na konto třineckého městského útulku pro psy,“ vysvětlil Tomanek a dodal, že základnou pro závody bude areál PZKO v třineckých Gutech, kde nejen závodníky čeká zajímavý kulturní program včetně občerstvení.

Další zprávy z regionu