Běžci společně vyrazí k pramenům Olše

Společně k prameni/Razem do źródła. To je ústřední motto štafetového běhu Olza run, který se uskuteční v sobotu 14. května. Na stokilometrovou trať se vydají desítky pětičlenných družstev. Parta sportovních nadšenců se nechala inspirovat závodem Vltava run.

Každý z běžců urazí okolo dvaceti kilometrů. Foto: archiv organizátorů

„Rozhodli jsme se, že uspořádáme, byť v menším rozsahu, akci, která v našem regionu schází, a sice štafetový běžecký závod,“ přibližuje člen organizačního štábu Ryszard Marek. Dodává, že v den závodu přidá ruku k dílu zhruba dalších 40 dobrovolníků.

Olza run má téměř sto kilometrů a je rozdělen na deset úseků. Členitá trať posetá přírodními překážkami začíná v Bohumíně, kde Olše ústí do Odry, a končí v polské Istebné poblíž pramene na úpatí hory Gańczorka. „První úseky jsou bez převýšení, na posledních třech čtyřech dělá zhruba tři sta či čtyři sta metrů. Běží se podél řeky v členitém terénu, občas je potřeba přebrodit nějaký potůček či říčku,“ podotkl Ryszard Marek.

Účastníky Olza runu jsou pětičlenná družstva. „Jeden běžec je vždy na trase, zbylí čtyři se přemísťují autem. Každý běžec musí absolvovat dva úseky. Toto pravidlo neplatí pouze v případě, kdy si některý ze závodníků přivodí zranění. V tom případě ho může zastoupit další člen družstva,“ pokračuje jeden z organizátorů a dodává, že se startuje intervalově a závodníci jednotlivých týmů si na trati předávají štafetový kolík.

Olza run letos napíše druhé pokračování. Oficiální premiéru měl vloni, kdy ho absolvovalo dvacet družstev. „Nultý ročník jsme si vyzkoušeli v roce 2019. Sešlo se nás asi dvacet, organizátoři a dobrovolníci, proběhli jsme si celou trať. Nikdo o nás nevěděl. Sešli jsme se odpoledne a proběhli si trať,“ vzpomíná Ryszard Marek. Zájemci se mohou registrovat do konce dubna. Počátkem května kapitáni jednotlivých týmů dostanou propozice závodů s mapou a pravidly.

 

Další zprávy z regionu