Bezpečnost na I/68 v Ropici Za lesem posílí nové prvky

Nové dopravní značení, zvýrazněné prvky u přechodu pro chodce a také spojovací chodník u frekventovaného silničního tahu posílí bezpečnost v ropické části Za lesem. Delší bude také úsek s omezením rychlosti na 50 km/hod.

Před přechodem pro chodce budou výraznější značky a na vozovce z obou stran přibude i třicetimetrový červený pruh se zdrsněným povrchem. Foto: ab

Nebezpečí na silnici I/68 narostlo po otevření nové čtyřpruhové komunikace I/11 mezi Bystřicí a Nebory. Trasou přes Ropici Za lesem (a dále přes Střítež a Hnojník) si totiž řidiči zkracují cestu mezi obchvatem Třince a dálnicí D48. Lidi z ropické místní části situace dohnala k petici, v níž mj. upozornili, že mnozí šoféři nedodržují předpisy, stává se, že lidé mají problém bezpečně přejít cestu i na přechodu pro chodce. Signatáři petice požádali kompetentní orgány o opatření, která by učinila silnici opět bezpečnou.

„Ředitelství silnic a dálnic v návaznosti na petici nechalo vypracovat tzv. bezpečnostní inspekci, která posoudila úsek silnice I/68. Audit ukázal několik nebezpečných míst. Na základě toho odborníci připravili návrh změn v dopravním značení,“ uvedla ropická starostka Uršula Waniová.

Lidé se také dočkají chodníku v úseku mezi výjezdem z obchvatu Třince v Neborech a již dříve postaveným chodníkem v Ropici Za lesem. V úseku dlouhém 113 metrů podél silnice I/68 zatížené intenzivní osobní i kamionovou dopravou chodník dosud není. „Na spojovací chodník už máme pravomocné stavební povolení. Připravujeme výběrové řízení na zhotovitele tak, aby firma mohla na jaře stavět,“ přiblížila starostka. Na vybudování chodníku s projektovou cenou 1,5 milionu korun se Ropice pokouší získat dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Podrobnosti se dočtete v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu