Bezpečnostní rada Třince omezila některé služby

Bezpečnostní rada města Třince se sešla ve středu 11. března. Cílem bylo zvážit další preventivní opatření proti šíření koronaviru SARS-CoV-2 v hutnickém městě.

V Třinci se sešla Bezpečnostní rada města. Vydala další omezení. Ilustrační foto

Krom toho, že jsou v souladu s nařízením státu v Třinci uzavřeny základní a střední školy a jsou zrušeny akce s účastí nad 100 návštěvníků, rozhodla bezpečnostní rada města o dalších opatřeních. Až do odvolání bude od pátku 13. března uzavřena Knihovna Třinec, denní stacionář Jantar a Klub seniorů. Nařízení se zatím nevztahuje na mateřské školy, které zůstávají i nadále v provozu.

„Nechceme vyvolávat žádnou paniku. Zdraví je na prvním místě a je třeba chránit zejména starší generaci. Hodláme se chovat zodpovědně a neohrožovat především ty, kteří jsou nejzranitelnější,“ vysvětlila uvedené kroky primátorka Třince Věra Palkovská. Příspěvkové organizace města v současné době fungují, i když i na ně se vztahují určitá omezení.

Omezen je prodej vstupenek do kina Kosmos. Na jeden snímek se smí přijít podívat maximálně sto diváků. Kino tak sice promítá, ale zrušeny jsou některé projekce včetně premiérových snímků 3Bobule, Andílci za školou, Princezna zakletá v čase, Šarlatán a koncert Renaty Drössler.

Lidé z Třince si prozatím mohou zajít zasportovat do komplexu STaRS. „Ve všech našich prostorách dodržujeme doporučení Krajské hygienické stanice a denně desinfikujeme prostředky s virucidním účinkem. Zrušena je nyní výuka v plavecké škole a samozřejmě všechny akce překračující počet sto osob. Pokud se budou konat sportovní zápasy, budou odehrány bez přítomnosti diváků,“ konstatoval ředitel STaRS Radek Procházka.

Opatření bezpečnostní rady se dotkne i nejmladších obyvatel Třince. Uzavřen je Dům dětí a mládeže v Třinci, který se nyní dočká důkladné desinfekce všech prostor.

I nadále panuje zákaz návštěv v nemocnicích i v pobytových zařízeních pro seniory Domov Sosna a Domov Nýdek. Nepřerušen však zůstává provoz služeb Centra sociální pomoci, kde je stanoven pouze zákaz návštěv v Azylovém domu pro rodiče s dětmi a v Domě na půl cesty.

Stejně jako kino Kosmos i kulturní dům Trisia ruší všechny kulturní a společenské akce s účastí nad 100 návštěvníků.

Magistrát města funguje beze změn. „Doporučujeme však, aby lidé, kteří jsou nachlazení, nebo nemají k vyřízení důležité záležitosti, svou návštěvu úřadu zvážili. Upozorňujeme, že se situace může v nacházejících dnech změnit,“ zdůraznila mluvčí radnice Šárka Szlaurová.

Primátorka Věra Palkovská doplnila: „Pokud dojde ke změně situace a novému vývoji, budeme na ni okamžitě reagovat a opět svoláme bezpečnostní radu města, která zváží další opatření.“

Podle odborníků není třeba propadat panice, důležité je pečlivě dodržovat zásady osobní hygieny, zvýšit příjem vitamínů a sledovat důvěryhodné weby, kterými jsou například stránky státního zdravotního ústavu nebo krajské hygienické stanice. V případě potřeby či telefonické konzultace v souvislosti s koronavirem se můžete obrátit na tel. č. 112 nebo hygienické stanice 558 418 301, 558 418 339, 558 418 316.

Další zprávy z regionu