Boj s covidem přitvrzuje

V pondělí začala platit nová vládní opatření. Jejich cílem je zamezit dalšímu šíření koronaviru. Lidé musí na čas zapomenout na návštěvy blízkých nebo třeba na některé nákupy.

Lidé v nouzi si mohou přijít pro roušky a respirátory do kina Kosmos. Foto: RS

Uzavřené školy a školky, zákaz cestování mezi okresy s výjimkou cest do práce, k lékaři, na úřady či k péči o blízké. Procházky a sport jen v místě bydliště, zákaz návštěv příbuzných i v rámci okresu a další uzavřené obchody, například ty s dětským zbožím.

Lidé musí mít rovněž v zastavěných oblastech chráněné dýchací cesty chirurgickou rouškou a tam, kde je větší pohyb lidí, všude v budovách či ve veřejné dopravě a v obchodech, jsou povinné respirátory nebo nanoroušky.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák na pondělním brífinku po zasedání krizového štábu zmínil, že počet lidí s covidem-19 v našem kraji neustále mírně narůstá.

„Bohužel situace není optimistická. Bojíme se nárůstu počtu nakažených a zatížení nemocnic. Proto se opět obracím na všechny obyvatele, vydržme to, dodržujme vládní opatření. Jedině tak máme šanci se s koronavirem nějak vypořádat,“ obrátil se na veřejnost hejtman.

Nemocnice Třinec zatím náporem covidových pacientů netrpí. „Máme 32 pozitivních, z nichž je osm osob na jednotce intenzivní péče,“ potvrdila mluvčí nemocnice Irena Sikorová Nožková.

V reakci na nová vládní opatření například Třinec a Český Těšín zajistily respirátory či roušky pro lidi v nouzi. „Balíček pro občany ve finanční tísni obsahuje dva respirátory a 10 chirurgických roušek,“ uvedla primátorka Třince Věra Palkovská.

Respirátory a roušky si mohou lidé v nouzi vyzvednout od středy 3. března v kině Kosmos vždy v pracovní dny od 8 do 17 hodin. Část ochranných pomůcek převeze město přímo lidem v hmotné nouzi a klientům služeb sociální prevence. Celkem rozdá 2 600 respirátorů a 13 000 roušek.

Magistrát rozdá 2 600 respirátorů a 13 000 roušek, bližší informace jsou na webu města.

Roušky pro lidí v hmotné nouzi budou rozdávat i v Českém Těšíně. „Město zajistilo osm tisíc roušek. Sociální odbor, který je bude rozdávat, očekává další distribuci ochranných pomůcek přes potravinové banky,“ řekla mluvčí Českého Těšína Marcela Hladká.

K 1. březnu bylo na Třinecku 420 nakažených koronavirem (22. února to bylo 270). Na Jablunkovsku bylo pozitivních osob 312 (22. února to bylo 179) a na Českotěšínsku 172 lidí (22. února to bylo 140).

Další zprávy z regionu