Bojovnice Nikol se po těžké autonehodě nevzdává

V jediný okamžik se tragicky změnil život rodiny z Třinecka. Nikol (21) a Dan (12) se před rokem vraceli autem z akce. Na železničním přejezdu se ale srazili s projíždějícím vlakem. A zatímco chlapec po třech dnech na následky zranění zemřel, dívka bojuje s následky nehody dodnes.

Rodina je pro Nikol největší oporou. Foto: Archiv rodiny

Pomocnou ruku rodině podala Nadace Agel, která jí poskytla prostředky na potřebné rehabilitace.

Nikol byla po nehodě v bezvědomí tři týdny. Prognóza nebyla vůbec dobrá. Pak se ale začala probouzet. Nejdříve to byla jen vegetativní reakce, později lehký stisk ruky a pak otevřela oči.

„Věřte, že to byla opravdu obrovská radost! Ale dokáže někdo říct, k jakému stavu vědomí se probere? Pozná nás? Bude schopna opět žít normální život? Žili jsme opravdu den ze dne a radovali se z každých pokroků – odpojení od UPV, první polknutí nápoje, první sousto kaše, první mávání rukou na pozdrav, z toho všeho jsme byli nadšeni,“ popisoval otec David Stebel.

Stav Nikol se postupně zlepšil natolik, že mohla být propuštěna do domácího ošetřování. Pomohl k tomu i fakt, že oba rodiče jsou zdravotníci a pracují v Nemocnici Třinec. „Začátky byly opravdu těžké. Měli jsme doma vlastně takového novorozence v dospělém těle. Ale vlivem všech pozitivních věcí, jimiž byla stimulována, se začala rychle vracet do reality. Postupně se zlepšovala krátkodobá i dlouhodobá paměť, vracela se fyzická síla, do obličeje se jí postupně navrátila barva i emoce,“ usmál se Stebel.

Rodina samozřejmě pocítila celou událost i finančně. Maminka zůstala s dcerou doma a tím zmizel jeden příjem. „Jsme velice vděční, že se nám různorodou pomocí daří zvládat i tuto oblast. Nesmírný dík patří Nadaci Agel, která nám v ten pravý čas velmi pomohla, abychom mohli velkou část nákladů na léčbu v Klimkovicích uhradit. Na tuto laskavost nikdy nezapomeneme,“ dodal David Stebel.

„Nadace Agel přispěla rodině Nikol částkou 100 000 korun na rehabilitace v rámci projektu Plníme sny zaměstnancům. Tato tragédie nás velmi zasáhla, proto jsme neváhali rodině našeho dlouholetého zaměstnance pana Stebela pomoci. Nikol a její rodina má můj velký obdiv,“ podotkla členka správní rady nadace Veronika Dostálová.

Další zprávy z regionu