Budoucí důchodci berou úřad útokem

Budoucí senioři berou útokem Okresní správu sociálního zabezpečení. Pokud si totiž sjednají předčasný důchod v tomto roce, vyjde je to finančně výhodněji, než kdyby tak učinili po Silvestru. Úřady ale nestíhají a obyvatelé Třinecka i Jablunkovska se za úředníky vydávají do Frýdku-Místku.

Úřednice ve Frýdku-Místku ráno udává pokyny davu klientů. Foto: mr

Pan Josef v pondělí nervózně postával před frýdecko-místeckou budovou Okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ). Ačkoliv dorazil v sedm hodin ráno, musel se postavit už do poměrně dlouhé fronty. „Co mám říct? Jsem naštvaný. Vzal jsem si dovolenou a nevím, jestli mě vůbec vezmou. A dejte mi pokoj, už nebudu nic říkat,“ byl rozmrzelý muž. Ještě ale dodal, že nechápe, proč nemůže o předčasný důchod žádat doma v Třinci.

„Současná vlna zájmu o přiznání předčasného starobního důchodu je zcela mimořádná a počet podaných žádostí je aktuálně několikanásobně vyšší než v běžném období,“ zdůraznila tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jitka Drmolová.

Jak dále řekla, aby dokázali vytvořit přiměřené podmínky pro vyřizování klientů, provedli úpravu úředních hodin na OSSZ Frýdek-Místek, která využívá pro agendu důchodového pojištění kancelář v Třinci, tak, že pondělí a středa nejsou určeny pro volně příchozí klienty jako doposud.

„Naopak jsme rozšířili hodiny pro zvané klienty na úterý a čtvrtek. OSSZ Frýdek-Místek přijala řadu opatření pro zajištění relativně plynulého chodu důchodového oddělení ve Frýdku, aby byli obslouženi i klienti ze vzdálenějších lokalit,“ pokračovala.

Vysvětlila, že kancelář v Třinci byla zřízena zejména pro usnadnění přístupu ke službám v oblasti důchodového pojištění pro starší spoluobčany, aby si mohli vyřídit například pozůstalostní důchod, či pro občany se zdravotním postižením, kteří potřebují pomoct s invalidními důchody.

„Není určená pro poskytování komplexních služeb, které jsou zajišťovány v našem frýdecko-místeckém sídle. Česká správa sociálního zabezpečení zajišťuje služby mimo sídla okresních správ pouze výjimečně,“ upozornila Jitka Drmolová.

Elektronický formulář
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poradil, že zájemci o předčasný důchod mohou vyplnit zjednodušený on-line formulář, který najdou na stránkách České správy sociálního zabezpečení. Nejpozději do půl roku od odeslání sice budou muset na úřad dojít osobně, ale vyhnou se nynějším frontám a úředníci jim důchod spočítají podle letošních výhodnějších pravidel.

Výhodné díky valorizaci
Žádat letos o předčasný důchod se vyplatí těm, jimž vznikne nárok na starobní důchod v roce 2023. Důvodem této specifické situace jsou vysoké valorizace důchodů, které proběhly v letošním roce. Rozdíly mohou být i v řádech několika stokorun měsíčně.

„Žádost o předčasný důchod určitě nemusí ještě znamenat, že skutečně přestanete pracovat. Jen musíte požádat o tzv. důchod bez výplaty. Není tedy nutné odejít ze zaměstnání, pokud si někdo chce ‚zafixovat‘ výši výhodnějšího důchodu odpovídajícího roku 2022,“ zdůraznil ministr Jurečka. Tato situace se může týkat prakticky všech, kdo chtějí jít příští rok do starobního důchodu.

Celý článek najdete dnes v Třineckém hutníku

Další zprávy z regionu