Budoucí piloti F1 se sjedou do Třince

Obyvatelé hutnické metropole zažijí další velký sportovní svátek. Po Davis Cupu a mistrovství světa dvacítek v hokeji se zde bude od 18. do 21. května konat mistrovství Evropy v kartingu, tedy závodů motokár. Představí se na něm budoucí piloti Formule 1.

Třinecký Steel Ring bude v květnu dějištěm mistrovství Evropy v kartingu. Foto: RM

Do Třince dorazí na počátku května přes 204 mladých závodníků z více než 62 zemí celého světa, velké týmy s mnoha členy a spousta návštěvníků. „Vzhledem k tomu, že se takové akce konají povětšinou v daleko větších městech, než je Třinec, je to velká radost a také čest,“ poznamenala před zastupiteli primátorka Věra Palkovská.

„Trvalo 24 let, než se k nám podařilo dostat tak velkou akci. Představí se na ní budoucí piloti formule jedna, dorazí i ti bývalí a slavní, které dobře známe z televizních obrazovek. Sami se na start nepostaví, ale doprovodí své děti, které už samy závodí,“ poukázal Martin Gregor z pořadatelského týmu.

Zmínil, že zde budou zastoupeny velké a slavné stáje, jako je Ferrari či Red Bull Team. „Není jiné cesty do Formule 1 než přes tento sport. Naprostá většina slavných závodníků, jako je Ayrton Senna, Michael Schumacher, Fernando Alonso nebo třeba Alain Prost, začínala svou kariéru právě v motokárách. Takže u nás v Třinci nepochybně uvidíme i některou z budoucích hvězd,“ je přesvědčen pořadatel, který doufá, že se sem mistrovství opět vrátí a Třinec se tak stane tradiční zastávkou tohoto podniku.

Závody se uskuteční na Steel Ringu Třinec. Budou mít velký vliv na život ve městě. Zastupitele tak zajímalo, zda Třinec zvládne tak velký nápor návštěvníků. „Bude to skvělá akce. Mám ale jízlivou poznámku, před třemi lety jsme tady měli také jeden světový podnik, a pak se o nás psalo po celém světě, že jsme nejmrtvější město. Radnice tady má vyhlášku, která omezuje noční život, nakolik s ní spolupracujete, že třeba udělí výjimky, aby se kluby mohly otevřít?“ zajímalo například Radima Turka. Dříve než stihl zareagovat Martin Gregor, připomenula primátorka, že tehdejší výtku o tom, že je Třinec nejnudnější město, vypustil švédský novinář, kterému zde ale namísto barů spíše chyběly vykřičené domy pro pány.

„Závodníci jsou děcka, mechanici jsou od rána do večera na nohou, takže těch se noční život netýká. Komunikujeme s restauracemi a občerstveními, aby nabídly možnost stravování přímo v areálu, ale i ve městě pro fanoušky. Čekáme jejich velký příliv z České republiky a ještě větší z Polska. Ti ale budou bydlet především v Ustroni,“ vysvětlil Gregor s tím, že nepochybuje o tom, že Třinec větší množství hostů zvládne, když o nich bude vědět a připraví se na ně.

Další dotaz se týkal parkování, i zde pořadatel ujistil, že vše je zajištěno a parkovací plochy budou ve spolupráci s Třineckými železárnami připraveny.

Další zprávy z regionu