Budova Těšínského divadla má 60 let

Přesně 60 let uplynulo ve čtvrtek od slavnostního otevření budovy Těšínského divadla na Ostravské ulici v Českém Těšíně. Do té doby český i polský soubor divadla, který letos slaví 75., potažmo 70. výročí svého vzniku, hrály v prostorách KaSS Střelnice nebo hotelu Piast.

Ilustrační foto: TD

Současná budova Těšínského divadla vznikla podle návrhu Zdeňka Vávry a Jaroslava Černohorského. Hlavní vstupní risalit se žulovým schodištěm evokuje horizontální dojem posílený pásem čtyř prosklených sdružených dveří hlavního vstupu. Vysoký foyer se otevírá prosklenou patrovou stěnou v prvním patře složenou z dekorativní skladby oken různé velikosti. Obě patra pohledově rozděluje pás dekorativních záhybů zábradlí balkónu nad vstupem.

„Město před léty dostalo novou dominantu, která je dnes už neodmyslitelnou součástí jeho obrazu a jedním z poznávacích znamení,“ řekl ředitel Těšínského divadla Petr Kracik. Po celou dobu divadlo zabíralo větší část objektu, který vznikl jako kulturní dům. Od počátku v něm sídlí také městská knihovna a nad ní je umístěna hvězdárna.

V 60. letech vyrostly kolem hlavní budovy další obslužné stavby. Nacházejí se v nich například kanceláře, dílny pro výrobu kulis a kostýmů, zkušebna, sklady a garáže. „Loni v září byla slavnostně otevřena Malá scéna, která vznikla proměnou původní kotelny v suterénu na příjemný a technicky skvěle vybavený prostor určený nejen dětskému publiku loutkového souboru Bajka, ale i pro jiné typy kulturních akcí a setkání pro přibližně stovku účastníků,“ přiblížil ředitel divadla.

Koronavirovou krizi, která před více než rokem zavřela brány divadla pro veřejnost, kulturní zařízení využívá k modernizaci a zútulnění prostor. „Po desítkách let tak získal novou podobu divadelní klub a došlo na opravu podlahy a zázemí ve zkušebně určené pro choreografické zkoušky. Stěhování loutkářů z provizorního prostoru u galerie do zmíněné Malé scény dalo v uvolněném prostoru vzniknout Studiu B 52, které může sloužit jako zkušebna, ale také komorní prostor pro 52 diváků,“ upřesnil Petr Kracík.

Moravskoslezský kraj, který je zřizovatelem divadla, plánuje další opravy. „V přípravě je úprava hlavního vstupu, foyer a zázemí pro diváky. Výhledově je v plánu rekonstrukce hvězdárny a možná přístavba křídla, ve kterém je nyní Městská knihovna. Věřím, že se nám podaří získat peníze, Těšínské divadlo i jeho diváci si to rozhodně zaslouží,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo. Dodal, že výstavba Malé scény vyšla na 67 milionu korun.

 

Další zprávy z regionu