Bukovec chystá úpravu polské základní školy

Část budovy polské základní školy a areál okolo ní by mohl projít úpravou. Děti by se měly dočkat například nových hracích ploch, venkovní kuchyňky nebo vodního rozprašovače pro parné dny. Obec už připravuje projekty a potřebná povolení.

Polskou základku v Bukovci čeká rekonstrukce. Foto: fm

Nejvýchodnější obec republiky se rozhodla upravit po české také základní školu s polským vyučovacím jazykem. „Připravujeme projektovou dokumentaci a máme vymyšleno, co vevnitř chceme. S připomínkami a návrhy vystupovaly třeba i učitelky nebo rodiče a veřejnost,“ řekla starostka Monika Czepczorová.

V budově by mělo dojít hlavně k výměně stoupaček vodovodu, čistírny odpadních vod a hygienického zázemí. „Rádi bychom začali využívat také dešťovou vodu pro splachování na nových toaletách a plánujeme vytvořit i mlžítko, protože areálem nám vede vodovodní řád. Tahle drobnost bude pro děti příjemná hlavně v horkých letních dnech,“ uvedla starostka a doplnila, že na učebnách se měnit nebude nic, neboť je obec před časem zrekonstruovala.

Bukovec má připravenou také další studii. V ní je navrženo, jak by mohl vypadat areál okolo školy. I na to už obec připravuje projektovou dokumentaci. Vizualizace zahrnuje například vybudování nové hrací plochy pro děti. „S doplňky na zahradě jsme si opravdu vyhráli. Ať už jde o venkovní kuchyňku, povrch hřiště nebo zelenou plochu okolo školy. Chceme, aby zeleň byla opět v podobném duchu jako jinde v obci,“ uvedla Monika Czepczorová.

Vedení obecního úřadu doufá, že veškerou dokumentaci a povolení pro úpravy stihne dokončit ještě letos. Upíná se totiž k dotaci ministerstva pro místní rozvoj, které by podle informací starostky mělo na konci roku vyhlásit výzvu určenou právě na tyto projekty.

Další zprávy z regionu