Bukovecká škola získala ocenění

Základní škola a mateřská škola Bukovec před časem zintenzivnila výuku anglického jazyka. Kurzy tak procházejí vyučující i zaměstnanci školy, aby dětem připravovali například minilekce CLIL, které vedou k angličtině i v nejazykové výuce. Škola pak za projekt získala ocenění.

Zástupci školy po převzetí ocenění. Foto: Dům zahraniční spolupráce

„Dům zahraniční spolupráce za finanční podpory ministerstva školství nám udělil Evropskou jazykovou cenu Label, spadající pod Erasmus+. Taková ocenění předávají projektům, které jsou významné v oblasti jazykového vzdělávání,“ prozradila ředitelka bukovecké školy Lucie Nožková. Vzdělávací instituce z nejvýchodnější obce České republiky spustila projekt Krok za krokem k efektivnímu vyučování na malotřídní škole už před dvěma lety, minulý rok jej pak komise vyhodnotila a ocenila.

Bukovecká základka pořádá pro své zaměstnance lekce angličtiny a ty pak pedagogové mohou přenášet do vyučovacích hodin. V Bukovci se navíc vedení školy s pedagogy rozhodlo, že v rámci projektu zavede do hodin, v nichž se doposud vyučovalo pouze česky, také anglické části. „Jedná se o metodu CLIL, díky níž se stává angličtina pro žáky daleko běžnější. V průběhu školní hodiny totiž paní učitelky vedou větší část výuky v anglickém jazyce,“ dodala ředitelka.

Občas se však stává i to, že v angličtině pedagožka vede celou hodinu. „Vzhledem k tomu, že jsou žáci ještě malí, vysvětlování i práce občas trvají déle. Když přednedávnem děti v pracovních činnostech vytvářely malé knížečky, vyslechly si instrukce a pak začaly s prací. V průběhu si děti připomínaly jednotlivá slovíčka, která potřebovaly. Než ale práci dokončily, hodina dospěla k závěru,“ popsala Lucie Nožková.

Nastavené pojetí výuky však nekvituje jen vedení školy, ale i samotní žáci. „Lekce výtvarné výchovy s troškou angličtiny se mi moc líbily. Naučili jsme se nová slova jako třeba glue, scissors a podobně. Bylo to fajn,“ pověděla jedna z žákyní třetí třídy. „Z mého pohledu se děti během minilekcí v angličtině zlepšují. Učivo si tím mnohem lépe zafixují. Vidím, že jim to pomáhá,“ doplnila ředitelka.

Co dalšího projekt zahrnuje, si můžete přečíst v tištěné verzi týdeníku Třinecký hutník.

Další zprávy z regionu