Bukovecká základka se těší na nové učebny i hřiště

Jako nová, takovým přirovnáním se bude moci pyšnit základní škola s českým vyučovacím jazykem v Bukovci. Získala totiž evropskou dotaci na rekonstrukci učeben, ale i hřiště v areálu školy. Starostka Monika Czepczorová vidí za úspěchem velký kus práce.

Už po letních prázdninách se žáci dočkají nových tříd. Foto: fm

„Naše základní škola je už opravdu stará a rekonstrukci si zaslouží. Vždyť je to vidět už jen podle parket, které jsou součástí podlahy,“ ukazuje stav tříd během prohlídky školy starostka Bukovce. Základka z nejvýchodnější obce České republiky by však od léta měla začít procházet rekonstrukcí, která spolkne přes 10 milionů korun.

V celém projektu jde primárně o budovu základní školy. V učebnách se totiž bude měnit téměř všechno, od podlahy až po vybavení. Takovou rekonstrukcí projdou tři třídy, které se budou specializovat na konkrétní předměty. „Díky dotaci tak nově vznikne učebna zaměřená na výuku cizích jazyků, učebna na polytechnickou výuku nebo i přírodovědná třída,“ upřesnila ředitelka základní školy Lucie Nožková.

Kromě specializovaných tříd bude chtít obec v rámci dotace financovat i spojovací krček mezi školou a tělocvičnou. „Děti totiž musí procházet venkovním prostorem, což je problém hlavně v zimním období. Školáci se tak během jedné vyučovací hodiny dvakrát oblékají, kvůli čemuž vyučující ztrácí čas určený na výuku,“ řekla Czepczorová. Spojovací prvek by tak měl vyrůst nad zcela novou učebnou biologie umístěnou právě mezi budovou základky a tělocvičnou.

Na chodbě by pak měl podle projektu vzniknout i čtenářský koutek. V tomto prostoru budou umístěny sedací kostky. Místnost knihovny, kterou škola také chystá, by měla být úpravami více prosvětlená. „Věřím, že se nám projekt podaří zrealizovat, protože máme zkušenost již s jednou opravou stávající učebny na patře,“ připomněla první dáma Bukovce.

Více se dočtete v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu