Bukovecký betlém se bude podobat salaši

Salaš, nebo chalupa? Bukovečtí zastupitelé zvedli ruku pro první variantu. Bukovecký betlém, který ozvláštní prostranství pod kostelem, tak přijme podobu salaše.

Bukovecký betlém se objeví pod kostelíkem až v příštím roce. Foto: ba

Před začátkem stavby Bukoveckého betléma vedení obce dostalo od zhotovitele na vybranou. První varianta, typ salaše, vychází levněji. „Přístřešek vytvořený z kuláčů architektonicky lépe zapadne do celkového rázu naší obce, nebude však vhodný pro celoroční expozici,“ přiblížila první možnost starostka Monika Czepczorová.

Naproti tomu betlém podobající se chalupě by byl dražší, lépe by však zapadl do okolí kostela, a navíc by byl vhodnější pro celoroční expozici krojovaných plastik, které vytváří mostecký řezbář Pavel Kufa. „Rozhodli jsme se pro skromnější variantu. Odhlasovali jsme si salaš, které jsme kdysi v obci mívali,“ podotkla Czepczorová.

Jak dále řekla, letos na Vánoce se betlém pod kostelem ještě neobjeví. „Původní termín jsme posunuli kvůli tomu, že je ještě potřeba odvodnit pozemek, kterým protéká voda z okapů kostela a ze hřbitova. Původně jsme nepočítali s tím, že to bude potřeba udělat. Voda musí zpod našeho kostelíku pryč. Nechceme nic uspěchat, odvodnění je třeba udělat pořádně,“ pokračovala starostka.

Vodu Bukovečtí svedou pod nové parkoviště do potrubí, které vede do kanálové vpusti. Investice vyjde přibližně na 300 tisíc korun.

Další zprávy z regionu