Bystřici letos čeká investiční smršť

Největší obec v České republice, Bystřice, hodlá letos proinvestovat na padesát milionů korun. Tamní obyvatelé se mohou těšit mimo jiné na nový park, děti na učebny virtuální reality a turisté na rozšíření parkoviště na Pasekách. Bude toho ale daleko více.

Oplocení hřbitova volá po opravě. Foto: mr

Minulý rok slavila Bystřice 600 let od první zmínky o obci. Mimo pořádání desítek společenských akcí došlo i na několik investic.

„Hlavně se nám ale povedl husarský kousek, nalinkovali jsme si nový strategický plán rozvoje obce na období 2024 až 2030. Součástí je 25 projektových záměrů. Jen letos chceme zvládnout jedenáct,“ nastínil starosta Bystřice Roman Wróbel.

Pokračoval, že letošek bude náročný o to více, že na čtyři největší akce se obci podařilo získat dotace, což s sebou přináší daleko více administrativy a práce.

Nosným projektem je výstavba nového parku. V centrální části obce na nezastavěné ploše od evangelického kostela k DPS vznikne systém stezek, odpočinkových a relaxačních míst, vybavených mobiliářem a přístřešky. Výstavba vyjde na 22,3 milionu korun. Bystřice získala dotaci z výzvy IROP Zelená infrastruktura, a to ve výši 85 procent uznatelných nákladů. „S výstavbou začneme v březnu a hotovo by mělo být do konce roku,“ upřesnil starosta.

Významnou investicí bude výstavba čtyř odborných učeben v místní základní škole. „Reagujeme na dlouhodobou poptávku české základní školy, která volá po zdokonalení vyučování odborných předmětů, které chce doplnit o virtuální realitu. Tento projekt vyjde na deset milionů korun,“ pokračoval Roman Wróbel.

Dva dotační tituly jsou menšího rozsahu. Jeden se týká rozšíření parkoviště v Pasekách u Koliby. Vznikne zde 15 nových parkovacích míst. Obec za to zaplatí přes tři miliony korun, významnou část ale uhradí z výzvy MAS Jablunkovsko. Řidiči se mohou na komfortnější parkování těšit už tento rok.

Druhým projektem je rekonstrukce místní knihovny, do které v současné době zatéká a je tam zapotřebí vyměnit světlíky. I zde pomůže obci ve financování MAS Jablunkovsko.

Další dotační titul je v rámci ministerstva průmyslu a obchodu a týká se výměny a obnovy sítě veřejného osvětlení. Je dlouholetý a obec v něm bude pokračovat i tento rok.

Obyvatele Bystřice také potěší oprava oplocení kolem hřbitova. „Je to dlouhodobá kaňka na kráse. Provozní slepota možná způsobila, že jsme se tomu systémově moc nevěnovali, ale letos to napravíme. Ten plot se totiž už kácí,“ podotkl starosta.

Další nemalá částka zamíří do silničních staveb. „Je naší ambicí, abychom ročně opravili minimálně jeden most. Tento rok bychom rádi postavili novou lávku pro pěší v lokalitě na Farském. Je tam vysoká intenzita dopravy, ale schází tam místo pro bezpečné přecházení stávajícího mostu. Dále opravíme most u Heczka. Budeme pokračovat i v obnově autobusových zastávek, zamíříme přitom na nýdeckou větev,“ vypočetl starosta.

Obec nezapomene ani na výstavbu vodovodu Loučka a stav místních komunikací, do těch nalije rekordních šest milionů korun.

„Osobně se nejvíce ale těším na projekt, který vznikne díky přízni manželů Moderových a oddílu moderního pětiboje. Vyroste u nás parkur pro moderní pětibojaře. Snad se už tam letos uskuteční první závody,“ doufá starosta.

Další zprávy z regionu