Bývalý obchod v Košařiskách chtějí proměnit na úřad

Zrenovovat budovu bývalé prodejny potravin, do které se má v budoucnu přestěhovat obecní úřad, plánují v Košařiskách. Některé nezbytné úpravy na objektu pokryli z obecního rozpočtu. Do dalších prací, které plánují zaplatit ze svého, se chtějí pustit ještě před koncem roku.

Nezbytné úpravy budovy chtějí financovat z vlastní kasy. Foto: ba

Aby se objekt, v němž se kdysi nacházela prodejna potravin, mohl stát sídlem místního obecního úřadu, musí projít celkovou rekonstrukcí. „První nezbytné úpravy se týkaly střechy. Střešní krytinu jsme natřeli, takže už je v pořádku. Nové jsou komín, hromosvod, zachytávače sněhu i okapy,“ vylíčil starosta Košařisk Janusz Klimek.

Budovu je potřeba zateplit, dále je nutné vyměnit okna, dveře, zapojit inženýrské sítě a vybudovat parkoviště před objektem. Počítá se i s úpravami uvnitř budovy, kde by kromě kanceláří a zasedací místnosti měly vzniknout například také knihovna či spisovna.

„Podali jsme dvě žádosti o dotace. První na ministerstvo pro místní rozvoj na rekonstrukci budovy, ve druhém případě jsme se obrátili na ministerstvo životního prostředí v rámci kotlíkových půjček s žádostí o peníze na zateplení objektu,“ přiblížil starosta Košařisk. V prvním případě Košařiska neuspěla, nepochodila ani u ministerstva životního prostředí.

Starosta obce zastává názor, že by nebylo dobré sedět s rukama v klíně a čekat na okamžik, až obec získá dotační prostředky. „Budova, kterou vlastníme už dva roky, je prozatím nevyužitá. Nemůžeme ji nechat chátrat, proto by bylo vhodné na naše náklady vytvořit aspoň nové přípojky elektřiny, vody a plynu a také vyměnit okna. Shodli jsme se na tom na srpnovém zasedání zastupitelstva,“ řekl Klimek. Práce, do kterých se chtějí v Košařiskách pustit ještě letos, by podle odhadů mohly vyjít na zhruba milion korun.

Další zprávy z regionu