Bývalý starosta se snaží zachránit přesazenou jabloň

Přes 20 let rostla před jablunkovskou radnicí. Letos na jaře město usoudilo, že lepším místem pro jabloň bude parčík u Olše, a nechalo strom přesadit. Bývalému starostovi Petru Sagitarovi, který nechal jabloň zasadit, se to vůbec nelíbí.

Jabloň roste v parčíku poblíž Olše. Foto: ba

Do čela města se postavil v prosinci roku 1998. V létě následujícího roku před radnicí pod okny starosty a sekretariátu nechal zasadit jabloň.

„Řekl jsem si, že k našemu městu prostě patří. Krásně kvetla, nikomu nepřekážela, a tak jsem se domníval, že tam bude růst desítky let. Bohužel, mýlil jsem se. Nenapadlo mě, že se najde někdo, kdo to bude cítit jinak. Jabloň nechali přesadit bagrem. Nechápu to, naštvalo mě to. Je to neúcta k symbolu města obzvlášť, když ho máme v erbu. Nehledě na to, že radnice používá jablko jako logo. Odstranit krásný zdravý strom je hloupé a necitlivé, to může napadnout jen ignoranta,“ nebral si servítky Petr Sagitarius.

Místo před budovou radnice však podle místního odboru životního prostředí a zemědělství nebylo pro strom optimální.

„Jabloň rostla blízko budovy a to bohužel pro strom nebylo ideální místo. V minulosti na něho spadl sníh ze střechy, takže jabloň měla prolámanou korunu. Následně jsme ji věnovali plnou péči, ošetřili jsme ji, abychom ji zachránili. Nakonec jsme se rozhodli, že nejlepší bude strom přesadit do parku u řeky. Udělali jsme to ještě dříve, než se na stromě objevily listy. Myslím si, že město dělá pro záchranu jabloně maximum, našlo pro ni důstojné místo na městských pozemcích,“ argumentoval vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství jablunkovské radnice Jiří Vavřač.

Od dubna letošního roku místní jabloň najdou v parčíku u řeky na Bukovecké ulici – naproti základní umělecké škole.

„Jabloň rodila spoustu drobných malých jablíček, která opadávala na chodník a kolemjdoucí je neustále rozšlapávali. Jablko je symbolem našeho města, takže nám to přišlo nedůstojné. Také se jednou stalo, že paní na jablíčkách uklouzla a pak si přišla stěžovat. Ořezali jsme korunu, ale nepomohlo to. V první polovině dubna jsme jabloň nechali přesadit k řece. Uvažovali jsme, že ji nahradíme jinou jabloní, která bude rodit větší jablíčka, a ta bude možné si utrhnout nebo posbírat. Odborníci nám to však nedoporučili, a tak místo jabloně vznikl před radnicí záhonek,“ vysvětlil starosta Jablunkova Jiří Hamrozi.

Právě na jeho popud mají od roku 2021 manželé Jana a Petr Sagitariovi – coby osobnosti města Jablunkova – svou jabloň v Aleji dobra v Hrádku. „Mrzí mě, že přesazení jabloně do parčíku se bývalého pana starosty dotklo. Nebylo v tom nic osobního,“ dodal Hamrozi.

Petr Sagitarius věří, že strom se v parku zmátoří, byť zatím není v optimální kondici. „Mám k němu osobní vztah, věřím v sílu přírody, že přežije. Jabloň skomírá. Každý večer ji chodím zalévat vodou z kanystru. V této věci jsem se obrátil i na odbor životního prostředí,“ řekl Petr Sagitarius.

Další zprávy z regionu