Část rozpočtu spolkne zdravotní středisko

Obec Hrádek schválila v prosinci rozpočet na letošní rok. V plánu má několik investičních akcí, z nichž nejvýznamnější je dokončení zdravotnického zařízení. To začala obec přestavovat z rodinného domku v listopadu loňského roku.

Z této budovy vzniká zdravotní středisko. Foto: tm

„Prioritou je dostavba zdravotnického střediska. Původně jsme měli v plánu, že práce započnou už v září. Pak ale nastaly potíže s výběrovým řízením dodavatele stavby. Přihlásily se do něj tři firmy. Jednu jsme vyloučili z důvodu požadavků na cenu. Druhá nedodala reference své, ale pouze svých subdodavatelů. Nakonec jsme vybrali firmu, která je sice o 800 tisíc dražší, ale pokud bychom dělali nové výběrové řízení, částka za dílo by byla ještě vyšší,“ vysvětlil starosta Hrádku Robert Borski.

Pokračoval, že firma je místní a po dvou kontrolních dnech jsou výsledky její práce zatím vynikající. „Zdravotní středisko bychom rádi otevřeli v září letošního roku. Vyjde nás zhruba na 12 milionů korun,“ upřesnil starosta a připomenul, že v novém středisku najdou obyvatelé praktického lékaře, infuzní stacionář, pedikúru, fyzioterapeuta a možná i psychoterapeuta.

Další velkou investiční akcí by měla být půdní vestavba v budově místní polské základní školy. Tento plán ale ještě musí posvětit zastupitelstvo. Obec má v plánu mimo jiné postavit parkovací plochu včetně nové místní komunikace před obecním úřadem, workoutové hřiště v parku, rekonstrukci veřejného osvětlení či opravu chodníku a místních komunikací. Součástí rozpočtu je provoz škol, péče o zeleň, zimní údržba cest či podpora místních spolků.

Celkem chce obec vložit do investic necelých 34 milionů korun. Hrádek bude letos hospodařit s příjmy vyššími než 37 milionů korun. Plánované výdaje přesáhnou 61 milionů korun. Rozdíl pokryjí volné prostředky, které má obec na svých účtech.

Další zprávy z regionu