Část sanatoria obsadili stavbaři

Kompletní rekonstrukcí prochází vnitřní prostory třetího podlaží historické budovy jablunkovského sanatoria, která začala pacientům sloužit v roce 1934. Stavební práce na kulturní památce spolknou více než 20 milionů korun. Další miliony poputují do vybavení.

Pokoje pro pacienty jsou v rekonstruované části minulostí. Foto: tm

Opravu dvou podlaží už mají v Jablunkově za sebou, absolvovali ji před třemi roky. V polovině letošního března se stavební ruch do sanatoria vrátil, akorát o patro výše. „Původní pokoje jsou již minulostí, nově vznikne sedm ubytovacích bloků po pěti lůžkách vždy členěných na jeden dvoulůžkový a jeden třílůžkový pokoj. Samozřejmostí bude sociální zařízení přímo pro jeden blok,“ řekl ředitel sanatoria Jan Zawada.

Novotou nebudou vonět jen pokoje, ale i zázemí pro lékaře a sestry, sklady a podobně. „Zkrátka vše, co je potřeba k chodu celého oddělení,“ shrnul ředitel, podle kterého během stavebních prací našli zdejší pacienti místo na zbylých čtyřech odděleních, při momentálním snížení celkové kapacity lůžek na 136.

Stavební práce mají skončit v polovině září a přijdou na více než 20 milionů korun. „To jsou jen stavební záležitosti. Vnitřní vybavení včetně nábytku budeme soutěžit zvlášť, ale částka na pořízení všeho bude v řádech milionů korun,“ nastínil Zawada, který v tomto směru vidí i možnost pomoci si dotačními penězi.

Další zprávy z regionu