Cedule doputovala zpět k hasičům

Dalo by se říct, že okruh se uzavřel. Řeč je o ceduli s německým nápisem, která byla součástí staré hasičárny v Jablunkově. Po desítkách let je zpět v Jablunkově – v novém integrovaném výjezdovém centru (IVC). Její příběh ale skrývá tajemství.

Cedule našla reprezentativní místo v budově IVC v Jablunkově. Foto: tm

S trochou nadsázky lze říci, že o historii cedule nikdo nic neví. „Netuším. Nemám ponětí. Opravdu nevím,“ byly nejčastější odpovědi na dotaz Třineckého hutníku, které směřovaly k pamětníkům. Pomocnou ruku v tomto směru podalo i Jablunkovské centrum kultury a informací, ovšem bezvýsledně.

Jedno je jisté – hasičský sbor v Jablunkově vznikl v roce 1880, o šest let později byla otevřena hasičská zbrojnice. Samotná cedule zde s největší pravděpodobností byla instalována za rakousko-uherské monarchie. Když se tato zbrojnice bourala, aby ji nahradila nová (hasičům začala sloužit v roce 1976), mnoho věcí bylo vyhozeno či skončilo mezi lidmi.

Zmíněná cedule našla místo u sběratele z Hrádku, který ji pak věnoval zdejšímu muzeu v budově staré hasičské zbrojnice. Ovšem muzeum se v roce 2020 stěhovalo do nových prostor v centru volného času. A Hrádečtí zvažovali umístění památné cedule.

A zde přišel zlom. Hrádecký starosta Robert Borski žil ještě vloni v domnění, že tato historická cedule je místních hasičů. „Když jsem zjistil, že patří Jablunkovu, rozhodl jsem se vrátit ji do rukou tamních hasičů,“ řekl Borski, který ceduli osobně předal. A po týdnech našli jablunkovští hasiči pro ceduli ideální místo – v IVC ji umístili mezi dvě sochy, které byly ozdobou vstupu do historické budovy hasičské zbrojnice.

Na ceduli je v překladu napsáno: „Zuří oheň ve tvém domě, vyhlížíš ty po Bohu a po hasičích, je ale uhašeno plamenů moře, nezapomeň ty na Boha a na hasiče!“

A zde se obracíme na vás, naše čtenáře. Najde se mezi vámi někdo, kdo by nám objasnil historii této cedule? Pokud ano, pište na e-mail tomas.machalek@trz.cz. Rádi pak s kompletním příběhem hasičské cedule seznámíme čtenáře Hutníku.

Další zprávy z regionu