Cena stočného v Milíkově poroste

Od nového roku budou obyvatelům Milíkova, kteří jsou napojeni na kanalizační řad, chodit složenky s vyšší sazbou za stočné. Zastupitelé tak rozhodli na svém listopadovém zasedání.

Ilustrační snímek. Foto: fm

Podle finanční analýzy ke kanalizaci v části Kopytná vyjde kubík odtečené vody v Milíkově na 20,56 Kč. Doposud však sazba činila 18 korun. „Cenu zvýšit musíme, jinak nás mohou ze Státního fondu životního prostředí postihovat. Navrhuji proto dvacet korun za kubík a později je případně upravíme podle toho, jaké budou reálné náklady,“ řekla starostka Eva Kawuloková.

„Vzhledem k tomu, že finanční analýza uvádí náklady ještě o 56 haléřů vyšší, je nesmysl zdražovat pouze na dvacet korun, protože nás mohou popotahovat úplně stejně, jako kdyby cena zůstala původní. Navrhuji proto, aby byla sazba stanovena na 21 korun,“ nechal se slyšet zastupitel, bývalý místostarosta Jiří Šustek.

Kontroval mu současný místostarosta Jiří Kantor. „Vždycky jsme lidem tvrdili, že se v tomto ohledu budeme chovat šetrně. Kohokoli potkávám, tak mi obíjí o hlavu, že je ta kanalizace drahá. Přikláněl bych se proto ke dvacetikorunové hranici,“ pravil.

Jiří Šustek uvedl, že nyní stojí stočné zhruba dva tisíce ročně, přičemž legální vývoz žumpy přijde i na zhruba tři a půl tisíce korun. Zastupitelé připomněli, že se zvedají nejen příjmy domácností, ale i ceny a náklady ve všech směrech, a obec nemůže neustále uměle udržovat nízké ceny a doplácet za své občany. Nakonec tedy zvýšili sazbu za stočné pro příští rok na 21 korun za kubík.

Další zprávy z regionu