Černé skládky hyzdí Třinec

Pokud se válí odpady někde v lese, každému je jasné, že jde o černou skládku. Málokdo ale ví, že stejně je nazýván i nepořádek kolem popelnic a kontejnerů. Kdo je přistižen, jak něco takto pohodí, může dostat pokutu.

Inspektor čistoty řeší černé skládky minimálně jednou týdně. Foto: MMT

„Velkým nešvarem, se kterým se ve městě potýkáme, je odkládání odpadu vedle popelnic místo toho, aby ho lidé odvezli do sběrného dvora. Takové chování je nepřípustné a velmi bezohledné vůči ostatním občanům,“ přitakala Johana Kubienová, vedoucí oddělení technické ochrany životního prostředí třineckého magistrátu.

Ať už je to stará pračka, matrace, nebo velká kartonová krabice, jedná se o založení černé skládky – přestupek, za který lze uložit pokutu až do výše 50 tisíc korun. „Někteří odkládají kolem nádob pytle s odpadem, kusy polystyrenu či jiné drobné odpadky. Kromě toho, že každý odpad uložený mimo nádoby hyzdí naše město, často dochází k tomu, že je nepořádek rozfoukán do širokého okolí,“ pokračovala Kubienová. Obrací se proto na obyvatele Třince, aby neukládali, ať už z neznalosti, nebo z pohodlnosti, žádné odpady mimo nádoby. „Odpad, který se do nádob nevejde, mohou odvézt na sběrný dvůr na Tyrské. Je tam otevřeno denně kromě neděle,“ dodala.

V Třinci na pořádek dohlíží inspektor pořádku a čistoty. Na něj by se měli lidé obracet, když spatří například i ony černé skládky. „Můžu říct, že minimálně jednou týdně tyto černé skládky řeším. Děje se to v podstatě na celém území města. Možná více v okrajových částech,“ řekl inspektor čistoty Martin Stryja.

Další zprávy z regionu