Černobyl 30 let poté ve venkovní galerii Werk

Ze dne na den museli opustit svá bydliště. Někteří zahynuli, jiní přišli o své blízké. Výstavu nazvanou Zóna Černobyl – 30 let poté si lidé mohou prohlédnout v Muzeu Třineckých železáren a města Třince.

Návštěvnice si se zájmem prohlíží vystavené fotografie. Foto: mr

Je to výstava, ze které mrazí. Ukazuje města duchů a přírodu, která si je postupně zabírá a mění k obrazu svému. Muzeum expozici uspořádalo ve venkovní galerii Werk společně s Klubem kultury Napajedla. K vidění jsou velkoformátové fotografie Luďka Ovesného ze Zlína, a to až do 8. listopadu.

„Letos je to 34 let od chvíle, kdy došlo k výbuchu v jaderné elektrárně Černobyl. Její okolí je dodnes zamořené. Od výbuchu se tam téměř zastavil čas, jak se oblast rychle vylidnila. I proto je častým objektem fotografů, kteří zachytí atmosféru míst, jež zejí prázdnotou a z nichž se rychle stává jen hustý les, plný divokých zvířat,“ popsala vedoucí muzea Eva Zamarská.

Výbuch 4. bloku jaderné elektrárny Černobyl, ke kterému došlo v noci 26. dubna roku 1986 v 1 hodinu a 23 minut tamního času, se do historie natrvalo zapsal jako největší katastrofa jaderné energetiky. „Multimediální výstava Zóna Černobyl po třiceti letech ji připomíná. Vrací se nejen do minulosti, ale ve fotografiích Luďka Ovesného ukazuje také současnou podobu Černobylu a zejména přilehlé oblasti Pripjať, města duchů, v těsné blízkosti elektrárny, které bylo svými 47 500 obyvateli ze dne na den opuštěno,“ doplnila vedoucí muzea.

Jaké bylo město Pripjať? A žije dnes ještě někdo v okolí Černobylu? To vše prozradí výstava. Foto: mr

Luděk Ovesný působí jako fotoreportér ve zlínské redakci celostátního deníku. Věnuje se převážně reportážní a dokumentární fotografii. Na jeho snímcích uvidí zájemci polorozpadlé domy, opuštěné byty a třeba sportoviště, do kterého už si nikdo nikdy nepřijde zaplavat. Člověku se svírá srdce při pohledu na zaniklé zábavní centrum nebo dětské pokojíčky s polorozpadlými matracemi a hračkami. Působivé jsou i fotografie zvířat.

Výstava obsahuje i podrobné informace o výbuchu. O jeho příčinách, o tom, co se dělo bezprostředně po něm a jak zasáhl nejen tamní obyvatele, ale i občany okolních zemí. Lidé se také dozvědí, že v zakázaném území dodnes bydlí lidé a přírodě se tam daří velice dobře.

Další zprávy z regionu