Černý scénář: zavřené sportovní areály

Mnohé obce, které se starají o sportovní areály, řeší, zda budou s narůstajícími cenami energií schopny ufinancovat jejich provoz. Topná sezona je tady a mnohé řeší dilema. Budou provoz dotovat, zdraží služby, nebo sportoviště na čas uzavřou?

Mladí fotbalisté míří na hřiště, které je kousek od sportcentra. lustrační foto: mr

Zatímco města deklarují, že služby lidem omezovat nechtějí, malé obce to mají o poznání složitější. Například Smilovice nabízí svým občanům krásné sportovní centrum, které je na tak malou obec výjimečné.

„Prozatím máme nasmlouvané ceny energií, které jsou sice vysoké, ale ještě nejsou dramatické. V létě a na podzim provoz nebyl tak nákladný, což se samozřejmě se zimou změní. Prozatím jsme nezvedali ani ceny,“ podotkl starosta Smilovic Miroslav Sikora. Upozornil ale, že pokud budou faktury za energie neúnosné, obec sportovní centrum na čas uzavře. „Doufáme, že to nebude nutné, ale vyloučit to bohužel nemůžeme,“ dodal.

Největší obec v Česku, Bystřice, se pyšní velkým sportovním areálem s bazénem, který využívá nejen škola a děti, ale i široká veřejnost. Navíc v něm trénují i tamní úspěšní pětibojaři. Přesto se vedení obce strachuje, že nárůst cen energií způsobí černý scénář – dočasné uzavření.

„Není žádným tajemstvím, že bazén je pro obec černou dírou, je to obrovský finanční žrout, do kterého ročně nasypeme miliony korun. Pro nás je ale důležité ho mít a motivovat děti i dospělé ke zdravému pohybu,“ zamyslel se starosta Roman Wróbel. Jenže nárůst cen energií je tak markantní, že na něj nelze nereagovat.

„Proto bohužel budeme muset zvednout ceny vstupného. Bude se tím zabývat nové zastupitelstvo, ale předpokládám, že půjde o navýšení o dvacet až třicet procent. Mrzí mě to, ale jinak to nejde,“ povzdechl si a dodal: „Budeme pak jen doufat, že nedojde k nejčernějšímu scénáři, kdy bychom byli nuceni třeba na zimní měsíce sportoviště uzavřít.“

Další zprávy z regionu