České dráhy při výluce nazlobily cestující

Vlnu nespokojenosti části obyvatel Stříteže a Ropice vyvolala změna organizace náhradní autobusové dopravy po dobu vlakové výluky. Autobusy už totiž nezajíždí k vlakové zastávce Ropice Zálesí, ačkoli tam zajížděly desítky let. Do problému se tak vložily obě obce.

Střítežští zastupitelé problematiku řešili 9. května. V závěru jejich zasedání téma otevřel občan Roman Goltsch. „Nevím, jestli to víte, ale když je vlaková výluka, tak autobusy už nezajíždí na zastávku Ropice Zálesí. Stojí až u školy, což je docela velká dálka,“ začal líčit starší muž.

Sám sice uznává, že České dráhy vyvěsily upozornění, že tomu tak je, ale udělaly to pozdě a mnozí si toho nevšimli. „Bydlím hned vedle, a tak jsem už několikrát viděl, jak tam lidi stojí třeba i hodinu a čekají. To víte, šel jsem za nimi a upozornil je, že stojí zbytečně. Takový přístup mi však vadí,“ pokračoval naštvaně. Podle něj tam vždy náhradní autobusy dojely bez problémů. Nechápe tedy, proč to najednou nejde.

Starosta Stříteže Miroslav Jaworek reagoval, že mu před časem kdosi z Českých drah dokonce volal a ptal se, zda je možné řešení, že náhradní doprava, tedy autobusy, nebudou na zastávku Zálesí zajíždět a lidé budou moci nastoupit či vystoupit pouze na zastávce Ropice škola. „Striktně jsem to odmítl, vždyť by to bylo proti našim občanům, a od té doby už se nedělo nic. Měl jsem tedy za to, že je téma uzavřené. Proto mě dost překvapilo, když jsem zaslechl, že k tomuto kroku dráhy skutečně přistoupily,“ řekl Jaworek. Také starosta se docela diví, že když ke stanici zajížděly autobusy dobrých padesát let, proč to tak nejde i nadále. „Není přece možné, aby lidé museli chodit takový kus pěšky. Dopravce je povinen zajistit náhradní dopravu, byť by to bylo třeba mikrobusem,“ doplnil.

Obdobně změna, která nastala při vlakové výluce začátkem května, překvapila i občany Ropice a vedení obce. „Je nepředstavitelné, že občané bydlící v části Zálesí, žáci, maminky s dětmi, senioři, mají v době vlakové výluky chodit až na zastávku u školy, což je odhadem zhruba tři kilometry,“ zlobila se i ropická starostka Uršula Waniová na zasedání zastupitelstva Ropice 16. května.

Více se o problému cestujících dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu