Českotěšínská Charita otevřela poradnu pro pečující

Bezplatnou poradnu pro seniory a pečující zřídila Charita Český Těšín. Zaměřená je na pomoc rodinám, seniorům a osobám, které pečují nebo se připravují na péči o blízkého člena domácnosti.

Charita v Českém Těšíně zřídila bezplatnou poradnu pro pečující. Ilustrační foto: Charita

Pečující osoby potřebují získat potřebné informace, vyplnit formuláře a také si vyzkoušet v praxi či zapůjčit kompenzační pomůcky.

„Pečovat doma o blízkou osobu je velice záslužná, ale také těžká práce, za kterou mnohdy nejsou pečující dostatečně ocenění. Zpočátku si ani nedokážou představit, co vše péče o blízkého obnáší,“ řekla koordinátorka projektu Jana Turoňová z Charity Český Těšín.

Sociální pracovník poradny předá zájemcům potřebné informace. Poradí, jak se na péči o blízkou osobu připravit, co je důležité zařídit. V ukázkové místnosti jim předvede, jak se správně používají kompenzační pomůcky a vysvětlí zásady správného polohování na lůžku.

Mimo to pečujícím pomůže zorientovat se v systému dávek, s vyřízením invalidního důchodu, případně dávek pro osoby se zdravotním postižením a také se spoustou dalších záležitostí, které se s péčí o osobu blízkou pojí.

Nová poradna sídlí v Českém Těšíně na ulici Jablunkovské. Otevřeno má v pondělí a úterý od 7 do 15 hodin. Kontaktními osobami jsou Jiřina Grebeňová a Jana Turoňová. Podrobnější informace lze najít na webových, případně facebookových stránkách Charity Český Těšín.

Další zprávy z regionu