Českotěšínští brali druhé místo

Studenti tercie a primy českotěšínského gymnázia Josefa Božka se na začátku února zúčastnili mistrovství České republiky v soutěži VEX IQ Robotics Competition. V silné konkurenci týmů z celé republiky obsadili skvělé 2. místo.

Českotěšínští studenti na mistrovství republiky. Foto: škola

Po úspěchu v Chebu se studenti motivováni svým vítězstvím vydali na mistrovství ČR v Praze. Počet účastníků byl omezen na 10 týmů, aby se soutěže zúčastnila už zkušenější družstva. Obrovskou motivací pro všechny soutěžící byla vstupenka pro vítěze této soutěže na světové mistrovství konající se letos v americkém Dallasu.

Celky se utkaly ve dvou kategoriích – týmové výzvě, kde dva týmy spolupracují a snaží se získat společně co nejlepší výsledek, a v soutěži robotických dovedností, která je dále rozdělena do „driver skills“ a „autonomous driving“, kde se soutěžící snaží získat co nejlepší výsledek na herním hřišti sami za sebe, a to ve zmíněných dvou dovednostech.

V kvalifikačních zápasech týmové výzvy se Český Těšín již od prvních utkání držel na špici tabulky a po pár zápasech bylo jasné, že první dvě místa obsadí on a jeho rivalové z Litoměřic. Nakonec kvalifikaci týmové výzvy vyhrál Český Těšín o 1,4 bodu a mohl se těšit na finálový zápas. „V tomto zápase jsme vytvořili alianci s našimi rivaly a společně jsme porazili všechny ostatní aliance parádním výkonem 86 bodů. V týmové výzvě jsme tedy společně se ZŠ Na Valech obsadili 1. místo,“ zaznělo z českotěšínského celku.

V kategorii Robot skills v dovednosti řízení robota Český Těšín vyrovnal výkonem 75 bodů svůj rekord, ale ziskem 77 bodů jej předběhl tým Robotitans z Litoměřic.

V dovednosti autonomního řízení robota se klukům z Českého Těšína nevedlo, získali pouhých 16 bodů, což je zařadilo v kategorii Robot skills na celkové třetí místo. Vítězství v této kategorii, a tím i v celé soutěži (tedy letenku do Dallasu) si zajistil tým Robotitans z Litoměřic, jejichž robot nasbíral skvělých 69 bodů.

Účast na této soutěži byla pro tým obrovským přínosem. Kluci měli možnost zúročit své několikaměsíční úsilí a poměřit své síly v konkurenci týmu z ČR. Nedílnou součástí soutěže je mezitýmová spolupráce a vzájemná inspirace, kde Českotěšínští ukázali, že mají co nabídnout.

Studenti se již nyní těší na mezinárodní soutěž VEX IQ Open, která se bude konat 5. června v Praze.

Tým z Českého Těšína: Jiří Bernatík, Radek Fiedor, Jiří Kabát, Dominik Slováček (všichni 3. TA), Teodor Dámek, Aron Wantulok (oba 1. PA).

Další zprávy z regionu