Český Těšín dá stamiliony korun do oprav škol a školek. Někde už práce začaly

S nástupem letních prázdnin čekají některé českotěšínské základní i mateřské školy rozsáhlé opravy. Město spustilo program rekonstrukce svých školských zařízení, kam během tří let plánuje investovat zhruba 250 milionů korun. Část peněz tvoří dotace, část je z úvěru, zbytek město zaplatí z vlastního rozpočtu.

MŠ v Masarykových sadech. Během léta tam dělníci budou měnit střešní krytinu. Foto: toj

Opravy střech, výměna elektrorozvodů, odpadů, rekonstrukce toalet či modernizace vzduchotechniky. To se bude v létě dít na všech základních školách.

Na ZŠ Ostravská se dělníci pustí do opravy střechy pavilonu U2 a ve školní jídelně této školy v ulici Zelená budou měnit elektroinstalaci a gastro vybavení. Kuchařky ve školní kuchyni na ZŠ Slovenská se dočkají nové vzduchotechniky.

Někde už po letošních prázdninách, jinde za rok, se mohou školáci těšit na nové odborné učebny, na jejichž vybudování získalo město dotaci z programu Integrovaná teritoriální investice Ostravsko, a kterých bude celkem deset. Letos na podzim mají být k dispozici na ZŠ Ostravská, Slezská, Slovenská a Pod Zvonek, a v roce příštím na ZŠ Havlíčkova, Polní a ZŠ Kontešinec.

Něco letos, zbytek příští rok
Samostatně bude z dotačního operačního programu Spravedlivá transformace zajištěna konektivita na ZŠ Masarykova.
„Máme zpracovaný harmonogram prací, kterého se chceme držet, abychom vše zvládli podle plánu. Jsem také rád, že se ředitelé škol shodli na tom, kde rekonstrukce proběhnou nejdříve. Všechno najednou totiž dělat nelze,“ uvedl starosta města Karel Kula. Připustil, že v ZŠ Pod Zvonek by se některé drobné opravy mohly dokončovat ještě v průběhu září.

Modernizace základních škol budou ale pokračovat i příští rok, například výměnou oken a opravou fasády na ZŠ Masarykova. „Projekčně připravujeme další investiční akce, které chceme realizovat v příštím roce, popřípadě v tom přespříštím. Některé rovněž s dotační podporou“, uzavírá starosta města Karel Kula.

Opravy ve školkách
Tento týden už začaly práce ve školkách. Dělníci už se pohybují v budově MŠ Smetanova, kde se bude rekonstruovat schodiště do prvního patra a měnit dřevěné obložení. Tamní předškoláci našli dočasný azyl v jiné školce.

„Ze schodiště zmizí linoleum, z dřevěných schodů musejí dělníci odstranit lepidlo a původní nátěry dřevěných součástí, včetně obložení stěn a zábradlí,“ přiblížil práce Marcel Žebrok, ředitel ZŠ Kontešinec, pod kterou MŠ Smetanova spadá. Pod dohledem památkářů vznikne replika zábradlí výklenku, obložení stěn podél schodiště, madla a kování.

V mateřské škole v Masarykových sadech, tzv. Fuldově vile, se dělníci co nevidět pustí do opravy střešní krytiny a měnit zřejmě budou i některé zničené střešní trámy. Práce už začaly, aniž by to ale ohrozilo běžný provoz školky.

Opravy v obou objektech vyjdou na 5,8 milionu korun. Díky dotaci z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón ušetří město z celkové částky jeden milion a 200 tisíc korun.

Tříletá rekonstrukce a modernizace škol a školek v Českém Těšíně přijde dohromady na čtvrt miliardy korun. Město si na náročné investice sjednalo stomilionový úvěr, 54 milionů činí dotace. Zbytek zaplatí radnice z vlastního rozpočtu.

Další zprávy z regionu