Český Těšín ocenil hasiče – záchranáře

Nehoda, při níž se na začátku ledna dusila seniorka v jednom z bister v Českém Těšíně, skončila díky rychlému zásahu projíždějících hasičů dobře. Město v minulých dnech záchranáře za jejich jednání ocenilo.

Český Těšín ocenil hasiče, kteří zachránili dusící se seniorku. Foto: DH

Tři profesionální hasiče Vlastimila Goryla, Ladislava Ledvoně a Jakuba Božovského ocenilo vedení českotěšínské radnice. „Starostka Gabriela Hřebačková i oba místostarostové Vít Slováček a Tomáš Pavelek zasahujícím hasičům poděkovali a odměnili je drobným dárkem,“ uvedla mluvčí města Dorota Havlíková.

„Chci vyzvednout občanský postoj hasičů, kteří jsou právem pro mnohé lidi těmi skutečnými hrdiny. V našem městě to platí dvojnásob a my míváme poměrně dost často příležitost je oceňovat za mimořádné činy,“ uvedla starostka Gabriela Hřebačková.

Setkání se zúčastnila i Danuta Ponikelská, příbuzná zachráněné, která zdůraznila, že nebýt zásahu hasičů, postižená by neměla šanci přežít. Jako odměnu jménem firmy provozující internet, již zastupuje, pak českotěšínským hasičům předala finanční příspěvek na dovybavení nových společných místností v připravovaném integrovaném výjezdovém centru.

Ocenění hasiči: zleva Jakub Božovský, Vlastimil Goryl a Ladislav Ledvoň. Foto: DH

Nepříjemný incident, za nějž byli hasič oceněni, se stal 8. ledna v restauračním zařízení uvnitř jednoho ze zdejších nákupních středisek. Z budovy vyběhl muž, který začal mávat na projíždějící hasiče, ti si jej všimli a vzápětí jim případ vylíčil. „Popadli jsme záchranářský batoh a běželi dovnitř. Seniorka byla v bezdeší a neměla hmatný puls. Šedá barva její kůže na první pohled ukázala, že je na tom velmi špatně,“ uvedl Ladislav Ledvoň.

Hasiči následně seniorku obrátili na bok a přiměřeným tupým úderem do zad uvolnili dýchací cesty od uvíznutého pokrmu. Postižená pak sama přišla k vědomí. Zachránci ještě upozornili, že ačkoli na místě byli lidé, kteří se snažili pomoct, našli se i takoví, kteří lhostejně pokračovali ve stravování či surfování na mobilu.

Další zprávy z regionu